Kunskapsspridning om tortyrskadade patienter är en viktig del av uppdraget för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering. Det försvåras av att även erfaren vårdpersonal värjer sig för berättelser och bilder av grova övergrepp. Ändå är visuell kommunikation viktig, för att visa ovanliga skador som vården behöver känna igen. För att lösa problemet startades ett samarbete med Konstfack i Stockholm som under hösten lät en klass studenter ta sig an det utmanande uppdraget att illustrera tortyr.
Kommunicera obehagliga bilder
– Att sakna bilder försvagar vår kommunikation kring en grupp som ofta är okänd i sjukvården. Att arbeta med studenter möjliggjorde för oss att få nya, icke-stereotypa perspektiv på hur vi kan kommunicera obehagliga bilder, säger Frida Johansson Metso, samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
Klassen visade stort engagemang och vi fick många fina förslag. Några studenter hittade den rätta tonen för att förmedla allvar och respekt, och de anlitades för att ta fram ett mindre bibliotek av bilder som kommer användas i rapporter och utbildningsmaterial. Idag använder vi de första på kompetenscentrets webbplats.
Patientens traumatiska historia följer med in i samtalet
– Jag har aldrig tidigare sett en så bra illustration av samtalsterapi som den Klara Nordin Stensö tagit fram för oss. Bilden förmedlar hur patientens traumatiska historia följer med in i samtalet. Vi visar också upp Ella-Mai Matsinas bild av en skenavrättning, en tortyrteknik som inte lämnar kroppsliga spår men ofta psykisk sjukdom, säger Frida Johansson Metso.
Kompetenscentrets övriga illustrationer, som även Wilma Harju varit med och tagit fram, kommer vara en del i kompetenscentrets kommunikation framöver. Vi vill tacka Konstfack och samtliga studenter för deras empatiska engagemang för en mycket utsatt patientgrupp.