Bild av öppen föreläsning med Röda Korset.

Med respekt för människor

Med respekt för människor

Öppen föreläsning med Röda Korset, Nobels fredspris och ett liv som sjuksköterska världen runt i fokus.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Man måste lyssna först för att kunna hjälpa. Det handlar om att respektera de man möter, att se dem i ögonen, sa sjuksköterskan Lena Netjaeff vid Nobel-Calling-föreläsningen med Röda Korset i fokus som arrangerades på Röda Korsets Högskola på fredagen 8 oktober. 

Olof Somell, intendent vid Nobel Prize Museum inledde föreläsningen med att berätta om Röda Korset, mottagare av Nobels fredspris 1917, 1944 och 1963, och om Henri Dunant, Röda Korsets grundare och den förste mottagaren av Nobels fredspris 1901.

Föreläsningen fortsatte med att rödakorssjuksköterskorna Katarina Öberg, Ingrid Andersson, Maud Amrén och Lena Netjaeff, alla belönade med Florence Nightingale-medaljen som är den finaste utnämningen en sjuksköterska kan få, berättade om sina uppdrag för Röda Korset världen runt. Medverkade gjorde även Margareta Wahlström, tidigare ordförande för Svenska Röda Korset och Susanne Georgsson, rektor för Röda Korsets Högskola.

Journalisten och författaren Gabriella Ahlström var moderator.

Vi pratar samma språk

– När vi är på uppdrag för Röda Korset pratar vi samma språk, vi arbetar med våra kollegor i länderna vi kommer till och det är styrkan i vår organisation. Det är viktigt att lära känna de andra delegaterna, sina kollegor, sa Lena Netjaeff.

– Mitt arbetsliv har blivit så mycket bättre än vad jag hade tänkt mig, att ha fått möjlighet att spela på alla sina strängar. Man arbetar i farliga situationer som rödakorsdelegat, men för en organisation som har gjort detta i över 150 år. Det ger styrka, sa Katarina Öberg som berättade att hon alltid vetat att hon ville arbeta humanitärt och att hon känner sig så väl förberedd när hon reser ut på uppdrag för Röda Korset.

– Jag har arbetat som sjuksköterska och jag har undervisat, men jag är fortfarande lärare på mina uppdrag, sa Ingrid Andersson som bland annat arbetade när talibanerna senast var vid makten i Afghanisation.

– För mig har det alltid varit viktigt att stödja det som redan fanns på plats, att arbeta med regionsjukhuset, fortsatte Ingrid Andersson.

– Det är inte många länder på världskartan som jag inte har besökt berättade Maud Amrén när hon visade publiken vilka länder hon hade varit i på olika uppdrag för Röda Korset, både som sjuksköterska och som senior rådgivare inom hälso- och vårdfrågor i kriser såsom krig, konflikter och naturkatastrofer. 

Publiken i Emmy Rappe-salen på Röda Korsets Högskola satt som klistrad när de lyssnade till allas extraordinära insatser, alla med människan, hälsa och vård i centrum. 

Sjuksköterskor som har tilldelats Florence Nighingale-medaljen

  • Katarina Öberg har gjort sju uppdrag för Internationella rödakorskommittén (ICRC) och har varit i Demokratiska republiken Kongo (DRK), Centralafrikanska republiken, Tchad, Irak och två gånger i Jemen.
  • Ingrid Andersson har under många år haft uppdrag som sjuksköterska i olika konfliktområden i världen, bland annat i Afghanistan, Pakistan, Bosnien, Kambodja, Irak, Somalia, Sudan och på Sri Lanka. Hon har arbetat på sjukhus, i primärhälsovård, besökt krigsfångar och gett utbildningar, bland annat i traumabehandling.
  • Lena Netjaeff har bland annat verkat som FN-volontär i Cambodia och hälsodelegat för Svenska Röda Korset där hon har arbetat med både IFRC och ICRC. Hon har arbetat som sjuksköterska i flera afrikanska länder såsom Tchad, men också i Syrien, Tadjikistan och Haiti med varierande uppdrag inom allmän hälsovård, men också sjukhusarbete med krigsskadade, nutririonsprogram i fängelser och uppsökande första hjälpen i översvämningsdrabbade Pakistan och krigsdrabbade Georgien. Senaste uppdraget var i Myanmar 2020.
  • Maud Amrén har som sjuksköterska för Röda Korset bland annat arbetat i det krigsdrabbade Afghanistan. Hon var efter sina år i fält tillsammans med kollegorna i systerföreningarna inom den internationella rödakorsrörelsen drivande i att skapa en global hälsopolicy och hälsostrategi för att kunna mäta de vårdinsatser som gör i krigs- och konfliktområden. Hon har också arbetat med att lansera första hjälpen till byar och landsbygd.

Om Nobel Calling Stockholm

Nobel Calling Stockholm är en serie öppna evenemang med vetenskapsanknytning kopplade till den vecka i oktober när årets Nobelpris tillkännages.

Årets evenemang arrangerades av Nobel Prize Museum i samarbete med Stockholms stad, Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet, Röda Korsets Högskola, Tranströmerbiblioteket, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholms stadshus, Stockholms stadsarkiv, Vetenskapsrådet, Riksbanken.

Bild av Katarina Öberg, Maud Amrén, Ingrid Andersson och Lena Netjaeff.
Katarina Öberg, Maud Amrén, Ingrid Andersson och Lena Netjaeff.
Samtal på Nobel Calling
Samtal på Nobel Calling.
Bild av Margareta Wahlström, tidigare ordförande för Svenska Röda Korset.
Margareta Wahlström, tidigare ordförande för Svenska Röda Korset.
Bild av Susanne Georgsson, rektor på Röda Korsets Högskola på Nobel Calling Stockholm.
Susanne Georgsson, rektor på Röda Korsets Högskola på Nobel Calling Stockholm.
Bild av Katarina Öberg på Nobel Calling.
Katarina Öberg på Nobel Calling.
Bild av Olof Somell, intendent vid Nobel Prize Museum.
Olof Somell, intendent vid Nobel Prize Museum.

Aktuellt

  • Studenter som arbetar i grupp. Foto: Mostphotos

    Aktuellt

    Studenthälsans kurser och seminarium under våren

    Läs mer
  • Fem sjuksköterskestudenter som övar på att ta blodprov. Foto: Jenny Frejing

    Aktuellt

    Välkommen som ny student till Röda Korsets Högskola!

    Läs mer
  • Julhälsning. Foto: Mostphotos

    Aktuellt

    God Jul och Gott Nytt År

    Läs mer

Vi har utbildat sjuksköterskor i över 150 år

Röda Korsets Högskola grundades 1867.

Läs mer om vår historia