– En Rödakorssjuksköterska är väl förberedd och har en beredskap för att möta sårbara, utsatta människor i olika sammanhang. Röda Korset är världens största humanitära nätverk som grundades år 1863, för att skydda mänskligt liv och hälsa, för att garantera respekten för alla människor och för att förhindra och lindra lidande. Röda Korsets Högskola har en tydlig profil, en stolt kvalitetskultur och vilar på Röda Korsets grundprinciper, sa rektor Susanne Georgsson i sitt tal.
– Häromdagen fick jag frågan om när jag är som allra stoltast som rektor för Röda Korsets Högskola. Tveklöst blev svaret: när jag får tala till alla nyutexaminerade Rödakorssjuksköterskor som kommer att göra stor skillnad inom hälso-, sjukvård och omsorg. Ni är eftertraktade, ert yrke är eftertraktat. Många vill bli sjuksköterskor, vill göra skillnad. Ännu mer nu i dessa svåra tider då så många människor behöver er kompetens, fortsatte rektor Susanne Georgsson.
Röda Korsets sjuksköterskebrosch har sedan 1880 burits av de sjuksköterskor som är utbildade vid Röda Korsets sjuksköterskeutbildning. I år kommer broschen att sändas hem till samtliga istället för att delas ut vid avslutningshögtiden.
– Ni studenter i kurs VK 18 har nu studerat vid Röda Korsets Högskola i sex terminer, i tre år. Ni har lärt er så mycket och kommer nu gå vidare med broschen som en symbol fäst på era arbetskläder, sa Hanna Lachmann, högskolekolelektor och programansvarig för Sjuksköterskeprogrammet.
– Ni ska påbörja att arbeta i ert nya yrke, ni kommer välja och finnas i många olika verksamheter, alla som välutbildade sjuksköterskor, ni kommer göra skillnad! Vi som arbetar vid Röda Korsets Högskola är tacksamma och stolta över att ni valde att studera till sjuksköterskor hos oss, avslutade Hanna Lachmann.