Bild från sårkonferensen.

Sårkonferensen 2022

Sårkonferensen 2022

Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola, deltog i Sårkonferensen 2022, här berättar hon om konferensen!

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Äntligen! Nu på fjärde försöket så kunde denna efterlängtade konferens genomföras. Sjuksköterskor och studenter från hela landet samlades i Gävle konserthus för två intensiva och lärorika dagar kring ämnet sår.

Stärka och tydliggöra sjuksköterskans roll i sårbehandling

Arrangören Sårsjuksköterskor SSiS i Sverige är ett nätverk inom Svensk Sjuksköterskeförening. Föreningen vill stärka och tydliggöra sjuksköterskans roll i sårbehandling. Den är en mötesplats för att stimulera till samarbete och kunskapsutbyte mellan olika intressenter. Föreningen vill främja forskning, utveckling och utbildning inom vård och omvårdnad av personer med sår eller med risk för att utveckla sår. Den jobbar med att skapa förtroendefullt samarbete med företag inom sårdiagnostik och behandling och vara rådgivande till dessa företag.

Programmet under dessa dagar innehöll föreläsningar varvat med workshops för utveckling och lärande för oss deltagare.

Bild från sårkonferensen.
Produkter på Sårkonferensen 2022
Bild av Christina Lindholm.
Christina Lindholm professor, sjuksköterska och specialist inom sårbehandling var med och startade föreningen.
Bild från invigningen av konferensen.
Invigningen av Konferensen med ordförande Susanne Dufvain.
Bild av Åsa Gisel på Sårkonferensen 2022.
Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola, på Sårkonferensen 2022.

Föreläsningar om sårbehandling

Christina Lindholm professor, sjuksköterska och specialist inom sårbehandling var med och startade föreningen. Nu deltog hon med en mycket uppskattad föreläsning. Efter en medicinhistorisk tillbakablick landade hon i framtida medicintekniska möjligheter. Christina Lindholm ingår också i Röga Korsets Högskolas styrelse.

En annan föreläsare var läkaren Ruth Öijen som är grundaren av det nationella registret för sår, Riksssår. Hon talade om vikten av ett systematiskt och strukturerat arbete där personer med sår får rätt diagnos. Hon är också ordförande i den nationella arbetsgrupp som jobbar med ett Nationellt vårdprogram och ett personcentrerat sammanhållande vårdförlopp för svårläkta sår. Vi fick en presentation och beskrivning kring hur arbetet går med det arbetet.

Forskande sjuksköterskor som, Helene Andersson gav intressanta exempel på vikten av att rengöra och debridera sår. Även hudläkaren Lena Hagströmer, lymfterapeut Ulrika Ehn, dietist Annelie Olsson delade erfarenheter av patienter med svårläkta sår från sin vardag. Styrelsemedlemmarna Malin Munther som driver sårpodden och tillsammans Hanna Andersson skriver i föreningens tidning sårjournalen höll i några interaktiva föreläsningar kring lärorika patientberättelser.

Inspiration och möten

Utställare från olika företag inom sårdiagnostik och behandling, bidrog tillsammans med forskare och sjuksköterskor med workshops för att presentera sina produkter och effektiva arbetssätt.

Vilka roliga och inspirerande dagar över sjuksköterskors viktiga arbete!

Åsa Gisel, adjunkt vid Röda Korsets Högskola

Mer information

Aktuellt

  • Julhälsning. Foto: Mostphotos

    Aktuellt

    God Jul och Gott Nytt År

    Läs mer
  • Fem sjuksköterskestudenter som övar på att ta blodprov. Foto: Jenny Frejing

    Aktuellt

    Välkommen som ny student till Röda Korsets Högskola!

    Läs mer
  • juldekorationer. Foto: RKH

    Aktuellt

    Öppettider och support under jul och nyår

    Läs mer