– I pandemin uppstod ett fantastiskt teamarbete! Temat för Astrid Janzons symposium 2021 var etik i vården i ljuset av covid-19-pandemin och hölls på Röda Korsets Högskola. Det var en dag fylld med många tankeväckande föredrag och ett panelsamtal som även gick att följa digitalt.
Astrid Janzon var en pionjär som bidrog till att yrket som sjuksköterska gick från att vara ett lågavlönat lärlingsjobb till att handla om välutbildad sjukvårdspersonal. Hon gick bort i februari 2000. Varje år hålls ett Astrid Janzon-symposium med föreläsningar på temat hälsa och hälsovård. Årets symposium ägde rum på Röda Korsets Högskola och var öppet för alla.
Temat för Astrid Janzon symposiet 2021 var "Etiska frågor i vården". När vårdbehovet är explosionsartat större än vårdresurserna, vilket den rådande covid-19 pandemin visar, aktualiseras tidlösa etiska frågeställningar om prioriteringar inom vård och omvårdnad.
Symposiet spelades in och här kommer det vara möjligt att se alla presentationer och följa samtalet via länk nedan under 14 dagar.
Ständigt närvarande etiska frågor i vården
– Vårdetiska frågor kastar ljus på vårdandets möjligheter, dess utmaningar och gränser. Det övergripande temat för årets symposium är dessa ständigt närvarande etiska frågor i vården, säger Catarina Nahlén Bose, lektor vid Röda Korsets Högskola och samordnare av symposiet.
– Vi måste i våra olika roller, som vårdpersonal, samhällsplanerare eller humanitär organisation med begränsade resurser göra etiska avväganden, och som sjuksköterska är det många avväganden som måste göras. Vi har människan i centrum i allt vi gör, sa Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset som höll en presentation om vård som inte kan anstå via länk där Röda Korsets arbete inom vård och hälsa både i Sverige och internationellt presenterades.
– Jag inspireras av människans förmåga att hitta lösningar, även i en pandemi, sa Martin Ärnlöv.
Röda Korsets Högskolas rektor professor Susanne Georgsson höll en presentation om “Självbestämmandet – det fundamentala” och talade om autonomi och kommunikation.
– Det är viktigt att vården värnar om patientens egenbestämmande och att informationen som ges är begriplig. Informerat samtycke är en förutsättning för självbestämmande som är det fundamentala om vi ska kunna leva det liv vi vill leva, oavsett i vilket skede i livet vi är, förklarade Susanne Georgsson.
Därefter fick alla lyssna till Eva Barkestad, intensivvårdssjuksköterska på Danderyds sjukhus, som delade med sig av sin erfarenhet som patient då hon blev mycket sjuk i covid-19 och vårdades på intensivvårdsavdelning under andra vågen. Hennes berättelse från verkligheten gav en mycket rörande och initierad inblick i hur det är att vara patient i covid-19 på en intensivvårdsavdelning ur perspektivet från en intensivsjuksköterska som själv har vårdat svårt sjuka patienter i covid-19.
Årets Astrid Janzon-talare
Årets Astrid Janzon-talare var Astrid Norberg, professor emerita i omvårdnad, som talade om att ”Möta etiska utmaningar genom känsla och moraliskt resonemang”. Astrid Norberg, leg. sjuksköterska, fil.dr. är Sveriges första professor i omvårdnad. Hon tillträdde sin tjänst med titeln professor vid Umeå universitet 1980 och har sedan dess drivit den akademiska utvecklingen av omvårdnadsämnet med en helt avgörande betydelse, inte bara för Norden utan också för hela världen.
Panelsamtal ”Samhällets superhjältar eller tidlös vårdetik?”
I samtalet ”Samhällets superhjältar eller tidlös vårdetik?” diskuterade panelen olika frågor relaterade till etik och den praktiska vårdvardagen i pandemin. Panelen bestod av:
- Eva Barkestad, intensivvårdssjuksköterska på Danderyds sjukhus
- Lydia Eklund, sjuksköterskestudent på sista terminen på Röda Korsets Högskola. Ordförande i studentkåren RKHSK.
- Åsa Gisel, högskoleadjunkt på Röda Korsets Högskola, distriktssköterska
- Cecilia Nordius, student vid specialistsjuksköterskeprogrammet i intensivvård på Röda Korsets Högskola
- Charlotta Tegnestedt, högskoleadjunkt på Röda Korsets Högskola, intensivvårdssjuksköterska
- Maria Åling, högskoleadjunkt på Röda Korsets Högskola, specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård
Här följer några av reflektionerna och synpunkterna.
– I pandemin uppstod ett fantastiskt teamarbete! Vi arbetade med detta tillsammans, det fanns inga hierarkier i pandemin.
– Primärvården är pressad och där finns kanske inte psykiatrisk kompetens att möta den psykiska ohälsa som finns.
– Alla är trötta och slutkörda efter snart två år med pandemin. Många sjuksköterskor lider av PTSD och har en stor oro inför en ny våg.
– Vi talar om patientmöte, men under pandemin har vi inte kunnat ge personcentrerad omvårdnad som vi har lärt oss. Det har varit svårt när inte anhöriga har varit på plats så att vi kan ge vård på ett värdigt sätt i dialog med anhöriga.
– Man jobbar på, det finns inte så mycket tid för att känna. Vi gjorde alla så gott vi kunde.
– Vi arbetade på löpande band.
– Vi måste hitta en struktur för att kunna prata om våra gemensamma erfarenheter, det saknas idag. Hur kan vi fånga upp och lära oss av det vi har gått igenom?
– När belastningen blir för hög drabbar det inte en patient utan alla patienter får sämre vårdkvalitet.
Stipendiater presenterade
Förra årets Astrid Janzon-stipendiater presenterade sina forskningsområden:
- Charlotta Arwidson vid Röda Korsets Högskola för projektet ” Hälsostöd till asylsökande i Sverige – behov, vårdpraktiker och erfarenheter av stöd i relation till psykisk hälsa och COVID-19 pandemin”
- Annika Grynne vid Jönköping University för projektet ” Digi-Do – ett informationsverktyg för att involvera och förbereda kvinnor med bröstcancer inför, under och efter strålbehandling”
- Emma Säfström vid Linköpings universitet för projektet ”Continuity of Care after hospitalization due to cardiac condition”
Årets stipendium på 75 000 sek delades ut till Charlotte Sahlén Helmer, doktorand på Linköpings universitet, för projektet “Interaktion mellan för tidigt födda barn och deras föräldrar och till Maria Snögren, doktorand på Jönköping University för projektet “Digital utbildning i munhälsa – En intervention på särskilt boende”. De kommer att presentera sina projekt på nästa års symposium som hålls på Jönköping University.
Astrid Janzon symposium arrangerades av Röda Korsets Högskola i samarbete med Linköpings universitet och Jönköping University. Moderator var Gabriella Ahlström, journalist och författare.