Här berättar högskolans representant Inger Wallin Lundell om nätverkets senaste möte som ägde rum 20–21 maj med fokus på ”global och mänsklig säkerhet”.
Nätverket Florence Networks årsmöte
– Jag har nyligen fått förtroendet att representera högskolan i nätverket Florence Network. Det jag slogs av var den varma och tillåtande stämning som rådde under hela konferensen, på så sätt skiljde sig denna från konferenser i allmänhet. Alla deltog via Zoom och klimatet var inbjudande till att ställa frågor under presentationerna, men det erbjöds också många möjligheter både för lärare, forskare och studenter att nätverka, berättar Inger Wallin Lundell, lektor och studierektor vid Röda Korsets Högskola.
Vid årsmötet som under vanliga omständigheter sker i något av medlemsländerna arrangeras också sociala evenemang. Årets möte hölls digitalt, men det hindrade inte att det arrangeras ett socialt evenemang för deltagarna.
– Det fanns till och med en kvällsaktivitet där vi kunde digitalt mingla med varandra, något som var helt nytt för mig att det var möjligt att göra digitalt, säger Inger.
Studentrepresentanter valdes in
Nätverket är också öppet för studenter och från Röda Korsets Högskola deltog två studenter och en blev vald som ledamot i styrelsen för studenternas nätverk inom Florence Network
– Det var också roligt att två av våra studenter, Natalie Mellin och Lydia Eklund, deltog på konferensen och extra roligt att en av dem blev vald till vice ordförande i ”Studentbord” inom Florence Network. I denna position kommer Natalie Mellin som styrelsemedlem att tillsammans med nätverkets styrelse vara med att planera nästa års konferens som kommer att äga rum i Turkiet.
– Det var väldigt kul att delta på mötet, det märktes att deltagarna hade träffats tidigare och fått ett härligt utbyte, den energin som utstrålades var oslagbar! berättar Natalie.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att samverka mellan andra nationer i Europa, framför allt inom sjuksköterskeyrket, det känns som en viktig plattform där vi kan lära av varandra och utbyta erfarenheter. Det ska bli väldigt intressant och lära av andra universitet och sprida våra erfarenheter, att sammankoppla universitet runt om i Europa hade varit jätteintressant! säger Natalie.
Varför är det viktigt med samarbete inom Europa för lärare och studenter inom sjuksköterske- och barnmorskeutbildningar samt forskare?
– Alla lärosäten som är medlemmar i Florence Network är också anslutna till Erasmusprogrammet. På så sätt finns möjlighet till kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom olika områden som berör sjuksköterske- och barnmorskeutbildning men också nya möjligheter att hitta nya samarbetspartner i europeiska länder för student- och lärare/personalutbyten, berättar Inger.
– Studenterna får genom nätverket också en möjlighet skapa kontakter med sjuksköterskestudenter vid andra lärosäten i Europa. Det ger också möjlighet till forskarsamarbeten så att till exempel studier av studenters lärande kan ske landsövergripande. Som exempel kan jag ge en intressant studie som är i startgroparna och som ett lärosäte i Spanien inom nätverket tagit initiativ till. I studien kommer sjuksköterskestudenters kulturella kompentens inom olika länder i Europa att kartläggas och jämföras och vi inom nätverket hade möjlighet att anmäla intresse till att medverka i studien, det är ett intressant ämne för Röda Korsets Högskola och jag hoppas att högskolan kan medverka i den, avslutar Inger.
Om nätverket
Nätverket startade 1993 i Nederländerna och Röda Korsets Högskola har deltagit i Florence Network in Nursing and Midwiferys möten sedan 1995. Högskolan var även initiativtagare till namnet Florence Network.
Idag består nätverket av 37 lärosäten i 18 länder inom Europa. Varje land har högst tre lärosäten representerade, och från Sverige deltar förutom Röda Korsets Högskola även Högskolan i Halmstad och Malmö universitet.
Syftet med nätverket är att synliggöra sjuksköterske- och barnmorskeyrket i Europa, bland annat genom:
- Utbyten för studenter och lärare
- Jämföra läroplaner och förbättra kvaliteten på sjuksköterske- och barnmorskeutbildning
- Forskningssamarbeten inom sjuksköterskors och barnmorskors arbetsområden
- Utveckla europeiska projekt och intensivprogram
- Delta i förverkligandet av Bolognadeklarationen i Europa
- Få ackreditering för sjuksköterske- och barnmorskeutbildning i Europa
- Delta i Erasmus - Sokrates EU-program
- Finansiering av projekt och spridande av resultat
Nätverket träffas en gång per år. Studenter, lärare och ibland även rektorer deltar i konferensen och i årsmötet.