Ambulanssjukvården spelar en central roll i akutsjukvårdskedjans första steg genom att bedöma, påbörja behandling och transportera patienter till akutmottagningen. En ny forskningsstudie visar att ambulanspersonalen spelar en viktig roll för att identifiera patienter med allvarliga sjukdomstillstånd som är i behov av akutsjukvård men har ospecifika symtom.
Bedöma och identifiera patienter
En utmaning för ambulanssjukvården är att bedöma och identifiera vilka patienter som ska transporteras till akutmottagningen. I ideala fall skulle dessa vara patienter med allvarliga sjukdomar. Dock kompliceras bedömningen ytterligare av att patienter med ospecifika symtom såsom nedsatt allmäntillstånd och sjukdomskänsla är svåra att bedöma och ofta har vitala parametrar inom normalintervallen, trots att en tredjedel av patienterna har underliggande allvarliga sjukdomar.
– Vi har studerat andelen allvarliga sjukdomar bland patienter med ospecifika symptom som transporteras respektive inte transporteras till akutmottagningen. Studien syftade också till att studera dödligheten bland patienter med ospecifika symtom i relation till transport och allvarliga och icke-allvarliga sjukdomar, berättar Robert Ivic-Morén, lektor vid Röda Korsets Högskola och en av forskarna i studien.
Ospecifika symptom och allvarliga tillstånd
Studien inkluderade patienter som var 18 år eller äldre och identifierades via ambulanssjukvårdens elektroniska journaler. Patienterna följdes upp med hjälp av data från Patientregistret och Dödsorsaksregistret hos Socialstyrelsen. Totalt ingick 4 744 patienter, med en medianålder på 76 år, i studien. Av dessa hade 1 398 personer (29,5%) allvarliga sjukdomar.
Ambulanssjukvården transporterade 3 780 (79,7%) varav 1 334 (35,3%) visade sig ha allvarliga sjukdomar, jämfört med 964 (20,3%) som inte transporterades vidare av ambulans där 64 personer (6,6%) hade allvarliga sjukdomstillstånd. Dvs studien visade också att ambulanspersonalens beslut om att inte transportera patienter ofta var korrekta, då över 93 % av de icke-transporterade patienterna bekräftades sakna allvarliga sjukdomar.
Dödligheten inom 30 dagar bland dessa patienter var 372 (9,8 %) i gruppen som transporterades av ambulanssjukvården, jämfört med 32 (3,3 %) i den grupp som inte transporterades. Bland patienter med allvarliga sjukdomar var dödligheten 269 (20,2 %) i transportgruppen och 11 (17,2 %) i den icke-transporterade gruppen.
Resultaten visar att bland de patienter som transporterades till sjukhuset var allvarliga sjukdomar mer än fem gånger vanligare än hos de som inte transporterades. Dödligheten i den grupp som transporterades till akuten var tre gånger högre. Resultaten tyder på att ambulanspersonalen spelar en avgörande roll i att identifiera patienter med allvarliga sjukdomstillstånd som sannolikt är i behov av bedömning och behandling på akutmottagningen. Deras förmåga att avgöra vilka fall som kräver omedelbar vård är central för att använda vårdresurser effektivt och säkerställa patienternas trygghet. Samtidigt framhåller studien behovet av förbättrade verktyg och riktlinjer som kan stödja beslutsfattandet. Att enbart förlita sig på vitalparametrar kan vara otillräckligt för att upptäcka allvarliga sjukdomar, särskilt hos äldre, säger Robert Ivic-Morén, lektor vid Röda Korsets Högskola.