Samtal mellan patient och sjukvårdspersonal. Foto: Mostphotos.

Kompetens och fortsatt kompetensutveckling centralt

Kompetens och fortsatt kompetensutveckling centralt

Kompetens och fortsatt kompetensutveckling centralt för sjuksköterskeyrket enligt ny forskningsstudie.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Legitimerade sjuksköterskors självskattade kompetens och behov av fortsatt kompetensutveckling är centralt för yrkets framtid menar en ny forskningsstudie.

Kompetens avgörande för vård av hög kvalitet

För att garantera vård av hög kvalitet är kompetensen och den fortlöpande kompetensutvecklingen hos vårdpersonalen avgörande. Samtidigt kan vidareutbildning och förnyade kunskaper även vara bidragande faktorer som motiverar sjuksköterskor att stanna kvar i yrket.

– Under de senaste åren har vi sett ökande antal rapporterade fall av hälsorelaterade infektioner, trycksår och fallskador av lindrigare karaktär vilket tyder på en vård som inte är optimal. Därmed blir behovet av att identifiera utvecklingsprocessen stor och genom bedömning av kompetens och behov av kompetensutveckling kan områden för kvalitetsförbättring identifieras, vilket blir centralt i yrkets framtida utveckling, menar Birgitta Bisholt, professor och prefekt vid Röda Korsets Högskola.

Sjuksköterskors självskattning av klinisk och professionell kompetens

I studien undersöks sjuksköterskors självskattning av sin kliniska och professionella kompetens samt behovet av fortsatt kompetensutveckling. Även möjliga skillnader mellan legitimerade sjuksköterskor med sjuksköterskor med varierande yrkeserfarenheter utforskas.

Studien visar att legitimerade sjuksköterskor bedömer sin kompetens högst i områden relaterat till samarbete med annan vårdpersonal, kunna ta ansvar för sina egna handlingar och att kunna agera etiskt i omvårdnaden av patienter.

– Även om de legitimerade sjuksköterskorna bedömer att kompetensen är som högst kring centrala områden för yrket, såsom samarbetet med annan vårdpersonal, visar studien även en problematik kring att många sjuksköterskor lyfter olika former av interaktion med patienter där sjuksköterskor inte träffar patienter i fysiska möten (digitala lösningar), hälsofrämjande vård samt  biverkningar av olika typer av mediciner som de områden där behovet av träning och kompetensutveckling  är allra störst, säger Birgitta Bisholt.

Mer information

Läs artikeln: https://bmcnurs.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12912-020-00466-2

Kontakt

Birgitta Bisholt. Foto: Sören Andersson

Hälsovetenskapliga institutionen

Birgitta Bisholt

Professor i omvårdnad, prefekt

Visa andra kontaktvägar

Forskningsnyheter

  • Maria Niinimaa, adjunkt vid Röda Korsets Högskola. Foto: RKH

    Forskningsnyhet

    Forskning om existentiell ensamhet inleder samarbete kring forskarutbildning

    Läs mer
  • Kvinna vid fönster. Foto: Mostphotos

    Forskningsnyhet

    Tillförlitligt stöd – en förutsättning för att främja sexuell- och reproduktiv hälsa hos unga kvinnor med ADHD

    Läs mer
  • Röda Korsets värdeord. Foto: RKH

    Aktuellt

    Stipendier för forskning, forskarutbildning, fortbildning och vidareutbildning inom vårdområdet

    Läs mer