Person som antecknar på ett block. Foto:RKH

Sämre hälsa för nyanlända minderåriga

Sämre hälsa för nyanlända minderåriga

Nyanlända minderåriga flyktingar har sämre hälso-relaterad livskvalitet än barn i Europa visar ny studie.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Under de senaste åren har barn och ungdomar tvingats fly från sina hemländer i ökande antal på grund av konflikter, krig, naturkatastrofer och fattigdom. En ny svensk studie som jämför minderåriga flyktingars hälso-relaterade livskvalitet med barn från europeiska länder visar att de minderåriga flyktingarna mår sämre.

Studie med minderåriga flyktingar

En tvärsnittsstudie genomfördes nationellt med ett urval av minderåriga flyktingar i åldrarna 12–15 och 16–18 från Afghanistan, Irak och Syrien, bosatta i Sverige mellan 2014 och 2018 och jämfördes med referes-data på andra barn i europeiska länder. Totalt svarade 2 559 minderåriga flyktingar, 55% pojkar och 45% flickor, på studien i Sverige.

Minderåriga flyktingar i Sverige hade lägre nivå inom psykiskt välbefinnande

– Jämfört med europeiska referenser hade minderåriga flyktingar i Sverige lägre nivå inom psykiskt välbefinnande och nivå av kamratstöd och socialt stöd, medan nivåerna för autonomi och relationer till föräldrar/vårdnadshavare och skolmiljön var högre, förklarar Øivind Fjeld-Solberg, forskare vid Röda Korsets Högskolas forskningsprogram Resiliency, Mental Health and Social Participation among Refugees (RMSR).

Olika sociodemografiska faktorer hade betydelse i studien där de som hade en genomsnittlig eller dålig familjeekonomi och bodde hos en icke-närstående vuxen eller familj mådde sämre. Minderåriga flykningar från Afghanistan hade lägsta nivåer av hälsorelaterat livskvalitet, också i jämförelse med flyktingarna från Irak och Syrien.

Mer information

Röda Korsets Högskola (RKH) grundades 1867 och utbildar cirka 850 studenter årligen inom sjuksköterskeutbildningen som är en av de mest efteraktade i landet. Global hälsa och omvårdnad sammanfattar högskolans unika profil inom utbildning, forskning och samverkan. www.rkh.se.

Forskningsprogrammet Resiliency, Mental Health and Social Participation among Refugees (RMSR) är ett 6-årigt forskningsprogram vid RKH som har till syfte att stärka den vetenskapliga kunskapsbasen om hälsa och sociala villkor bland människor som har flytt krig och förföljelse.

Kontakt

Øivind Fjeld-Solberg, ansvarig forskare vid Röda Korsets Högskola/RMSR, oivind.fjeld-solberg@nca.no, tel. +47 906 13 457

Forskningsnyheter