Godkänd etikprövning för En tryggare framtid med fokus på migranter som identifierar sig som HBTQ+.
Projektet En tryggare framtid som utforskar hur klinisk vård, vårdutbildning och forskning kan möta behoven som finns bland migranter som identifierar sig som HBTQ+ har fått en godkänd etikprövning av Etikprövningsmyndigheten.
Nu påbörjas arbetet med de första studierna, som där den ena fokuserar på hur undervisning kan utvecklas så studenter förbereds för att möta målgruppen. Den andra studien utforskar erfarenheter bland vårdpersonal som möter dessa flyktingar. Godkännande av Etikprövningsmyndigheten är nödvändig för att inleda rekrytering av studiedeltagare och påbörja datainsamling. Båda studierna samlar in data genom gruppdiskussioner.
Maria Gottvall, forskare i projektet och legitimerad barnmorska, sjuksköterska samt lektor säger angående etikprövningen:
”Det känns härligt att vi nu kan dra igång med att rekrytera deltagare till den första delstudien. Vi kommer börja med att rekrytera studenter och lärare från sjuksköterskeprogram till att delta i fokusgrupper för att diskutera hur undervisning kring flyktingar som identifierar sig inom HBTQ+ kan förbättras.”
Inom projektet samarbetar forskare tillsammans med vårdpersonal och migranter som identifierar sig som HBTQ+ för att få fram resultat som är relevanta och tillämpbara. Metoden kan kallas målgruppsinvolvering eller samverkansforskning. En rådgivande grupp håller just nu på att bildas där ett antal representanter anställs som forskningsassistenter inom projektet. Den rådgivande gruppen arbetar med frågor som handlar om planeringen av vår forskning och hur den ska bedrivas, bistår i datainsamlingen, är med oss och analyserar materialet vi samlar in, och skriver texter så som rapporter och insändare tillsammans med forskarna.
Projektledare Tommy Carlsson, docent och forskare vid Röda Korsets Högskola, ser fram emot nästa del i projektet:
”En tryggare framtid går nu in i en ny spännande fas då vi rör oss från planering till att verkställa rekrytering av studiedeltagare och datainsamling. Det är ett intensivt men kreativt arbete som kräver god samverkan. Vi hoppas på att kunna hitta engagerade personer som vill samarbeta med oss i projektet. Det kommer bli så roligt och det känns också väldigt meningsfullt!”
Har du erfarenhet av att komma till Sverige som flykting och identifierar dig som HBTQ+? Är du nyfiken på vårt projekt och vill arbeta tillsammans med oss? Vi vill gärna komma i kontakt med dig! Kontakta gärna Tommy Carlsson, så berättar vi mer.