Intensivbehandling. Illustration av Wilma Harju.

Ny artikel om samarbete för våldsutsatt kvinnor

Ny artikel om samarbete för våldsutsatt kvinnor

Kvinnor som upplevt våld i samband med migration och i nära relation upplever en dubbel våldsutsatthet som riskerar att försämra deras chanser till vård. En ny artikel beskriver ett doktorandprojekt som vill sänka trösklarna och öka kvaliteten i vården - Röda Korsets behandlingsmottagning i Skövde är en del av det.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Kvinnor som traumatiserats till följd av krig, tortyr och flykt kan ha andra sårbarhetsfaktorer än män som gör det svårare för dem att söka sjukvård samt få och stanna i behandling. Kvinnor som utsatts för könsbaserat våld och upplevt våld i nära relationer före, under eller efter flykten riskerar att inte få den traumabehandling de behöver. Kommunikation om rätt till vård kan ha svårare att nå patientgruppen, och om våldet är pågående i hemmet kan möjligheten att söka hjälp vara begränsad. Inom sjukvården kan det finnas rutiner som särskiljer behandlin för tidigare traumatiska upplevelser och stöd vid pågående våld här i Sverige. För kvinnor som exempelvis kommit hit som anhöriga till en respektive, eller som lever med tilfälligt uppehållstillstånd, kan det finnas bland annat juridiska svårigheter kopplat till skydd undan våld i Sverige som mottagningar som vanligtvis möter andra patienter som lever i akut våldsutsatthet inte har rutiner för.

I en nyligen publicerad artikel beskrivs hur Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skövde samarbetar med forskarna Anna Pérez-Aronsson och Georgina Warner vid Uppsalauniversitet för att förbättra tillgång och kvalitet på vården för  kvinnor med dubbel våldsutsatthet.

Pérez-Aronsson, A., Inge, E., Alanbari, H., Alsalamah, I., Ghannoum, M., Abu Mohammad, Z., Johansson Metso, F., Holmqvist, F., Belachew, J., Filén, T., Pålsson Hennoks, F. Sarkadi, A., & Warner, G. (In press). Co-design workshops to develop a psychosocial support service model for refugees in Sweden affected by gender-based violence. Health Expectations.

Behandlingscentret i Skövde har utvecklat en gruppintervention som genomförts en gång under våren 2024 och fortsätter med en ny grupp kvinnliga patienter under hösten och utvärderas av forskarna i Uppsala. Artiklen beskriver hur Röda Korsets intervention enbart är en av flera vitkiga delprojekt inom Pérez-Aronssons doktorandarbete, och att ingå i flera av projektets delar länkar oss inom vården till flera kontaktytor där kvinnor i behov av behandling finns. Nationellt Centrum för Kvinnofrid med all sin kunskap och erfarenhet av att arbeta med våldsutsatta kvinnor är också en av samarbetsparterna. 

Kontakt 

Frida Johansson Metso, leg. psykolog, samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering, 

frida.johansson.metso@rkh.se, 0725-19 36 39

 

Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett samarbete mellan Svenska Röda Korset och Röda Korsets Högskola med syfte att utveckla bättre traumabehandling för människor som skadats av tortyr och krig. Utifrån Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterades kunskap och högskolans vetenskapliga kompetens driver vi kliniknära forskning för att bidra till mer effektiv och skonsam rehabilitering – i Sverige och globalt.

Frida Johansson Metso. Foto: Sören Andersson

Hälsovetenskapliga institutionen

Frida Johansson Metso

Leg psykolog, samordnare för kompetenscenter för tortyr- och krigsskade- rehabilitering

Visa andra kontaktvägar