Vem har uppdrag att utbilda vårdpersonal att känna igen tortyrskador eller ser till att screeningfrågor om tortyr ställs i hälsosamtal med nyanlända?
Treårigt kompetensutvecklingsprojekt
I samband med att Region Skånes treåriga kompetensutvecklingsprojekt DIKT (Dokumentation, identifiering och kunskap om tortyr) avslutades hölls ett rundabordsamtal med företrädare för Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Svenska Röda Korset, Sveriges Kommuner och Regioner och Region Skåne.
Rekommendationer för fortsatt arbete
DIKT-projektet har producerat en kunskapskartläggning, en handledning för vårdpersonal, en ny intygsmall för läkare som kommunicerar misstänkta tortyrskador till Migrationsverket, ett regionalt vårdprogram för tortyrskadade och mycket mer. Slutrapporten innehöll 15 konkreta rekommendationer för hur regionalt och nationellt arbete kan gå vidare för att öka kompetens vård för tortyrskadade patienter.
Efter avslutat samtal, som modererades av samordnaren för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering Frida Johansson Metso, fanns en handlingsplan och ett ansvarigt namn bredvid varje rekommendation. Ett så viktigt arbete förtjänar, mer än vackra avslutande ord, konkret fortsättning.