Florence Nightingale. Foto: Wikimedia

Florence Nightingale

Florence Nightingale

– grundare av det moderna sjuksköterskeyrket

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Florence Nightingale anses vara grundare av det moderna sjuksköterskeyrket och den första professionella sjuksköterskan.

Florence Nightingale
Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820–1910) föddes i Florens och var en brittisk sjuksköterska som anses vara en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket. Hon förändrade det brittiska vårdsystemet och utförde bland annat revolutionerande insatser under Krimkriget.

Intresse för sjukvård

Florence Nightingale föddes in i en förmögen brittisk familj i Florens, Italien den 12 maj år 1820. Hon fick en utbildning som annars endast förstfödda söner fick och började tidigt intressera sig för sjukvård. Det var dock inte populärt i hennes familj då en förmögen ung kvinna förväntades att gifta sig och skaffa barn. När Florence närmade sig tjugoårsåldern bestämde hon sig trots fördomar och påtryckningar från familjen att påbörja sin yrkesbana inom sjukvård där hon skulle göra stora avtryck.

God hygien och omvårdnad

Hon reste till Tyskland och utbildade sig i ett kloster under ett par månader innan hon återvände till London för att börja jobba på ett sjukhus där. Efter att Krimkriget brutit ut rekryterades Florence för att göra insatser för sårade soldater vid ett militärsjukhus som vårdade brittiska soldater. Hon anlände till Krim 1854 med ansvar för 38 sjuksköterskor som vårdade över 1 000 personer. Situationen var kaotisk och döende patienter låg överallt i en smutsig och torftig miljö. Det var brist på allt inklusive medicin, bandage, rent vatten och tvål. Florence agerade snabbt. Hon hyrde ett hus att använda som tvättstuga och hon såg till att öka kvaliteten på mat och hygien. Hon visade att man genom basala hygienrutiner såsom handtvätt, god omvårdnad samt genom att ingjuta hopp och mod i de sårade soldaterna kunde öka överlevnaden väsentligt.

Florence hade en hög organisationsförmåga och arbetade stora delar av dygnet för att förbättra förhållandena på sjukhuset och under hennes ledning minskade dödligheten bland patienterna från 42% till 2%. Det sägs även att hon gick runt med en lykta om kvällarna och såg till patienterna, därför kallas hon ofta “Damen med lyktan”.

Nightingale School of Nursing

När Florence återvände till Storbritannien hyllades hon för sina insatser och hon blev bland annat utsedd till den första kvinnliga medlemmen av det Kungliga sällskapet för statistik i Storbritannien. År 1860 grundade hon ”Nightingale School of Nursing” med syfte att utbilda sjuksköterskor.

År 1861 så insjuknade hon i en allvarlig infektion och blev sängliggande. Trots det fortsatte hon arbeta med att utveckla sjuksköterskeutbildningen och reformera den brittiska vården. Hon blev till slut så dålig att hon förlorade förmågan att kunna gå och blev blind. Hon avled den 13 augusti 1910 vid 90 års ålder.

Hygien, patientsäkerhet och folkhälsa

Florence Nightingales insatser har haft stor betydelse för hygienområdet, patientsäkerheten och folkhälsofrågor på både nationell och internationell nivå. Hon var dessutom en pionjär inom statistik som hon ofta använde för att visa på betydelsen av god vård och hygien för patienters överlevnad.

Som den första icke-religiösa utbildningen av sjuksköterskor i Sverige grundades Röda Korsets Högskola 1867. Skolans första föreståndare Emmy Rappe hade fått sin utbildning av Florence Nightingale vid S:t Thomas’ Hospital i London.

​Internationella sjuksköterskedagen

Varje år firas världen runt den Internationella sjuksköterskedagen 12 maj, Florence Nightingales födelsedag.

Mer information