Två personer med Svenska Röda Korset- tröjor på sig. Foto: RKH

Röda Korsets sju grundprinciper

Röda Korsets sju grundprinciper

Röda Korsets Högskolas verksamhet vilar på internationella Röda Kors-rörelsens grundprinciper. Här kan du läsa om vilka dessa är och vad de innebär i praktiken.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Röda Korsets sju grundprinciper

Humanitet

Allt Röda Korset gör syftar till att förhindra och lindra mänskligt lidande. Vårt mål är att skydda människors liv och hälsa, skapa respekt för människovärdet och verka för fred.

Opartiskhet

Röda Korset diskriminerar inte när det gäller nationalitet, etnicitet, religion, samhällsställning eller politiska åsikter. Den som behöver hjälp ska få det och den som har störst behov av hjälp ska prioriteras.

Neutralitet

För att bevara allas förtroende väljer Röda Korset inte sida i fientligheter. Röda Korset engagerar sig inte heller i meningsskiljaktigheter av politiskt, etniskt, religiöst eller ideologiskt slag.

Självständighet

Röda Korset är självständigt. Även om de nationella föreningarna har en stödjande roll till sina regeringar inom det humanitära området och var och en underställd sitt lands lagar, ska de behålla sitt oberoende som tillåter dem att alltid handla i enlighet med Röda Korsets principer.

Frivillighet

Röda Korset är en rörelse som bygger på frivillighet. Att engagera sig i Röda Korset är frivilligt och att ta emot hjälp från Röda Korset är också frivilligt.

Enhet

I varje land kan det enbart finnas en nationell rödakors- eller rödahalvmåneförening. Den är öppen för alla och dess humanitära verksamhet ska omfatta hela landet.

Universalitet

Röda Korset är en världsomspännande organisation inom vilken alla nationella föreningar är jämlika och har samma ansvar och skyldigheter att bistå varandra. Tillsammans bildar de nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningarna världens största mänskliga skyddsnät.