Astrid Janzon. Foto: Jönköping University

Astrid Janzon – en pionjär inom sjuksköterskeyrket

Astrid Janzon – en pionjär inom sjuksköterskeyrket

Med en sjuksköterskeexamen från Röda Korsets sjuksköterskeskola och arbete både i Sverige och med en internationell utblick, var Astrid Janzon en pionjär inom sjuksköterskeyrket som bidrog till att utveckla sjuksköterskeutbildningen, sjuksköterskans arbetsliv och status.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Astrid Janzon föddes 1907 i Jönköping där hon också började sin skolgång och 1926 tog hon sin studentexamen vid ett privat flickgymnasium i Linköping. Astrids mor blev mentalt sjuk och kom att vårdas på ett mentalsjukhus resten av sitt liv. Detta är något som Astrid själv berättar var en anledning till att hon hösten 1926 beslöt sig för att utbilda sig till sjuksköterska. 

Studier vid Röda Korsets Högskola

Åren1927–1930 utbildade sig Astrid Janzon till sjuksköterska vid Röda Korsets sjuksköterskeskola i Stockholm. Astrid en av få sökande med en studentexamen. Vid denna tid var utbildningen lärlingsbetonad och sjukhusen använde eleverna som billig arbetskraft. Detta är något som Astrid ska komma att utveckla under sitt liv. 

Bild: Astrid Janzon som nyexaminerad sjuksköterska 1930 vid Röda Korsets Sjuksköterskeskola i Stockholm (idag Röda Korsets Högskola).

Studierna skulle ta Astrid till Bedford College for Woman vid University of London. Genom kursen och studieresan i Europa på sex veckor som var en del av utbildningen, fick Astrid många kontakter från hela världen och grunden till ett stort internationellt nätverk av vänner och kollegor lades. Astrids internationella engagemang var en viktig del av hennes verksamhet hela livet. Hon föreläste ofta på konferenser världen över och utsågs även som delegat vid WHO:s femte årsmöte i Genève 1952.  

Arbetsliv med internationell utblick och förändringsfokus

Efter en tjänst som översköterska vid Eskilstuna lasaretts röntgenavdelning och fick Astrid 1936 en förfrågan från Röda Korsets sjuksköterskeskola om att arbeta som instruktionssköterska (sjukvårdslärare) vid skolan. Några år senare, 1939, utnämndes Astrid till rektor vid den då nystartade Statens sjuksköterskeskola i Stockholm som bland anant syftade till att pröva nya undervisningsmetoder och läroplaner. Som rektor vid skolan åren 1939–1969 utför Astrid sitt pionjärarbete inom sjuksköterskeutbildningen, bland annat kliniklärarsystem vilket var något som Astrid under studiebesök i USA intresserade sig för.  

Statens sjuksköterskeskola inledde under mitten av 1940-talet ett samarbete med socialinstitutet i Stockholm där ett par elever från skolan fick en specialutbildning för socialt arbete under sitt tredje och fjärde utbildningsår. Studenterna som därmed utexaminerades med denna dubbelutbildning kom att bli mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Detta, tillsammans med flera andra åtgärder som Astrid låg bakom bidrog till en höjd status för sjuksköterskestudenter och dess utbildning.

Bristen på läromedel i sjuksköterskeundervisningen fick Astrid att själv skriva en lärobok med utgångspunkt från hennes egna föreläsningar med titeln ”Samarbete till hälsa”. Efter pensionen skrev hon tillsammans med kollegor en bok om Statens sjuksköterskeskolas 30-åriga verksamhet. Resor jorden runt till kollegor och vänner gjorde hon också gärna. Astrid Janzon gick bort år 2000. 

Stiftelse och symposium 

Astrid Janzons stiftelse grundades den 25 juni 2004. Stiftelsen delar årligen ut två stipendier á 75 000kr vardera i samband med Astrid Janzon Symposium. Symposiet med föreläsningar på temat hälsa och hälsovård arrangeras årligen av Röda Korsets Högskola, Linköpings universitet och Jönköping University. 

Mer information 

Artiklar

  • Astrid Janzon symposium 2024

    Aktuellt

    Fokus på kris och katastrof på symposium

    Läs mer
  • Astrid Janzon stipendiater 2024 - Emelie Gripewall och Enna Sengogka. Foto: Privat

    Astrid Janzon

    Astrid Janzon-stipendiater 2024

    Läs mer
  • Hjälparbete av Röda Korset i Haiti: Foto:SRK

    Astrid Janzon

    Föreläsare vid Astrid Janzons symposium 2024

    Läs mer
  • Astrid Janzon

    Aktuellt

    Astrid Janzon symposium 2024

    Läs mer
  • Jenny Karlsson från Röda Korsets Högskola tilldelas Astrid Janzons stipendium

    Aktuellt

    Jenny Karlsson tilldelad Astrid Janzons stipendium

    Läs mer
  • Föreläsning av Anna Nergårdh vid Astrid Janzon symposium 2022. Foto: Privat

    Aktuellt

    Nära vård med och för äldre personer i fokus vid årets Astrid Janzon symposium

    Läs mer