Föreläsare vid Astrid Janzons symposium 2024

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Susanne Georgsson, professor i omvårdnad och rektor vid Röda Korsets Högskola
Susanne, Georgsson, professor i omvårdnad och rektor vid Röda Korsets Högskola
Johan von Schreeb. Foto: Privat
Johan von Schreeb.
Karin Hugelius. Foto: Privat
Karin Hugelius.
Frida Johansson Metso
Frida Johansson Metso, samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering
Salah Haghgo. Foto: Privat
Salah Haghgo.
Jason Murphy. Foto: RKH
Jason Murphy, lektor vid Röda Korsets Högskola.

Årets Astrid Janzon symposium arrangeras på Röda Korsets Högskola den 29 november. Temat för symposiet är: ”Kris och katastrof: vård och behov”.

Här presenteras alla medverkande:

Susanne Georgsson

Professor i omvårdnad och rektor vid Röda Korsets Högskola. Introducerar symposiet.

År 2005 disputerade Susanne Georgsson vid Karolinska Institutet med avhandlingen “Women's experiences of fetal screening for Down's syndrome by means of an early ultrasound examination”. Sedan dess har hennes huvudsakliga forskningsområde varit inom fosterdiagnostik, om kvinnors upplevelser av sådana undersökningar, samt om information och riskinformation. Hon är också involverad i andra projekt kring kvinnors hälsa, exempelvis om upplevelser av att föda barn i vatten, långvarig smärta efter graviditet och förlossning, webbinformation samt minskade fosterrörelser. Hon har förutom vetenskapliga artiklar författat och varit redaktör till läroböcker och lärobokskapitel.

Sedan 2006 har Susanne Georgsson varit verksam inom högskolesektorn i ett flertal roller med lång erfarenhet av undervisning och av olika uppdrag. Närmast innan rektorstjänsten vid Röda Korsets Högskola var hon prefekt vid den Hälsovetenskapliga institutionen vid Sophiahemmet Högskola där hon 2014 även startade Barnmorskeprogrammet. Sedan 2019 är Susanne Georgsson rektor vid Röda Korsets Högskola.

Johan von Schreeb

Titel: Globala katastrofer och hälsokriser, vad kan svensk vård lära?

Under de senaste åren har allvarliga händelser och katastrofer som Covidpandemin, kriget i Ukraina och Gaza ställt nya och ökande krav på bland annat sjukvård. Hur fungerar sjukvård i dessa situationer? Vilka är problemen och kraven? Vilken kunskap, erfarenhet och förberedelse behövs för att hantera dem och hur kan sjukvården förbereda sig?

Johan von Schreeb är kirurg och professor i global katastrofmedicin på Karolinska Institutet där han leder en forskargrupp i ämnet och är föreståndare för centrum för hälsokriser. Han har arbetat i katastrofer världen runt med Läkare utan Gränser och var en av grundarna av den svenska sektionen. Han har i nära samarbete med Världshälsoorganisationen byggt ett globalt system för att samordna och kvalitetssäkring av internationella fältsjukhus i katastrofer.

Karin Hugelius

Titel: Förberedd eller redo? Reflektioner om att arbeta som sjuksköterska i katastrofer.

När världen ibland bokstavligt talat vänds upp och ner och alla villkor ändras förändras också behoven och sättet att förmedla omvårdnad. Att arbeta i katastrofsituationer ställer höga krav på sjuksköterskor, och frågan är; hur blir man redo för det? I föreläsningen kommer vi att prata om utmaningar med att arbeta i katastrofer, och du kommer att få vara med i en frågesport- så ta gärna med en laddad mobiltelefon!

Karin Hugelius är specialistsjuksköterska i anestesi- och ambulanssjukvård, lektor och docent vid Örebro universitet. Sedan drygt 20 år har Karin arbetat i olika kriser och katastrofer runt om i världen, och katastrofsjukvård har utifrån dessa erfarenheter också blivit hennes forskningsområde.

Frida Johansson Metso

Titel: "Traumavård efter flykt - vi kan bättre"

Frida Johansson Metso, leg psykolog och samordnare för Röda Korsets kompetenscenter för tortyr och krigsskaderehabilitering, föreläser om krigens långsiktiga hälsokonsekvenser. Hon berättar hoppfullt om den nya tidens traumabehandling som möjliggör för flyktingar att starta om sina liv här i Sverige. Föredrag utgår från den forskning som Röda Korsets Högskola driver i samarbete med Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade.

Salah Haghgo

Titel: Motståndskraft och hopp i mörkrets tid - En livsberörande föreläsning om att finna ljuset i krisen.

Stig in i en dimension där omöjliga prövningar förvandlas till oförstörbar styrka och hopp. Salah Haghgo’s berättelse är inte bara ord – det är en monumental resa genom mörker till ljus, från kris till kraft. Denna föreläsning sträcker sig bortom den enskilda berättelsen. Den speglar mänsklighetens kollektiva kamp mot prövningar, kriser, krig och naturkatastrofer. Salah kastar inte bara ljus över överlevnad i sin episka berättelse – han omskapar mörkret till en scen där krisens skuggor blir en källa till styrka och hopp. I dessa tider av osäkerhet är motståndskraft och hopp mer nödvändiga än någonsin. Genom att dela med sig av sina personliga verktyg och strategier för att övervinna hinder, ger Salah en gåva av ovärderlig visdom och inspiration till alla som lyssnar.

Med en bakgrund präglad av prövningar som få kan föreställa sig, har Salah överlevt fängelse, tortyr, krig och flykt som barn. Han har också stått öga mot öga med dödlig cancer och kämpat med PTSD, traumatiska ärr efter sina upplevelser. Från att ha börjat som toalettstädare har han rest sig till att bli en internationellt framgångsrik affärsman och entreprenör. I över 14 år har Salah, förutom sin roll som talare, även arbetat som coach. Med passion och visdom delar han med sig av sina erfarenheter och insikter, och erbjuder en unik möjlighet för människor att upptäcka och förverkliga sin egen potential.

Jason Murphy

Titel: Hur väl förberedda är svensk sjukvård inför katastrofer?

Sverige har varit relativt förskonad från katastrofer och särskilda händelser men hotbilden har förändrats under de senaste åren. Många olika händelser inklusive ny teknologi kan orsaka samhällskriser. Vad har vi lärt oss av tidigare erfarenheter och hur väl förberedda är svensk sjukvård?

Jason Murphy är lektor och Ph.D. vid Röda Korsets Högskola och kunskapscentrum i katastrofmedicin vid Umeå Universitet. Jason är tidigare expert inom antiterrorism och har arbetat internationellt i katastrofområden sedan 2011.

Mer information om programmet och anmälan

Artiklar

  • Astrid Janzon symposium 2024

    Aktuellt

    Fokus på kris och katastrof på symposium

    Läs mer
  • Astrid Janzon stipendiater 2024 - Emelie Gripewall och Enna Sengogka. Foto: Privat

    Astrid Janzon

    Astrid Janzon-stipendiater 2024

    Läs mer
  • Astrid Janzon

    Aktuellt

    Astrid Janzon symposium 2024

    Läs mer
  • Jenny Karlsson från Röda Korsets Högskola tilldelas Astrid Janzons stipendium

    Aktuellt

    Jenny Karlsson tilldelad Astrid Janzons stipendium

    Läs mer
  • Föreläsning av Anna Nergårdh vid Astrid Janzon symposium 2022. Foto: Privat

    Aktuellt

    Nära vård med och för äldre personer i fokus vid årets Astrid Janzon symposium

    Läs mer
  • Bild av när Astrid Janzons symposium på Röda Korsets Högskola.

    Astrid Janzon

    Symposium med etik i fokus

    Läs mer