Hej Jason! Kan du berätta lite om din tid som student på Röda Korsets Högskola? När och vad studerade du?
– Hej! Jag läste till sjuksköterska 2002-2005 vid Röda Korsets Högskola. Det som fick mig att välja just Röda Korsets Högskola var den internationella profilen. Jag kom ju från USA och hade gjort militärtjänsten i 4 år. På grund av att jag tjänstgjorde i flera olika länder, och hade antiterrorism som specialitet, fick jag ett starkt intresse för omvärlden, och möjligheten att arbete med internationella uppdrag i krigs/krisdrabbade områden.
Utbildningen hade ett tydligt globalt perspektiv samt fokus på katastrofmedicin. Det är katastrofmedicin som var och är mitt huvudintresse och ämnet jag disputerade i.
Om du ser tillbaka på den tiden, vad var det som stack ut? Har du något roligt minne du vill dela med dig av?
– Jag var ledamot i studentkåren. Mitt ansvarsområde då var samarbete med andra högskolor och organisationer. Året 2004 fick vi förfrågan att ansvara för medicinsk beredskap för Nobel Night Cap, dvs festen efter Nobelmiddagen. Jag var ansvarig/samordnare för denna. Vi var nog 10 sjuksköterskestudenter (termin 5/6) som närvarade. Det mest minnesvärda med hela kvällen var att jag plötsligt, befann mig i ett litet cigarrökfylld rum i en diskussion med dåvarande utrikesminister, Leif Pagrotsky.
Var har du jobbat sedan dess och vad lockade dig till att bli lärare på Röda Korsets Högskola?
– Sedan dess har arbetat som sjuksköterska inom framför allt akutsjukvården. Sedan 2011 åker jag på internationella uppdrag med MSB som mine medic och instruktör inom traumavård i samarbete med FN. Men jag var med ett team som åkte till Ukraina veckor efter kriget startade 2022 för att kartlägga sjukvårdens förmågor längst den Polska/Ukrainska gränsen. Sedan har jag även disputerat inom katastrofmedicin.
Hur har utbildningen påverkat dig i ditt arbetsliv?
– Utbildningen gav mig de grundläggande förutsättningar för att kunna arbeta med och utbilda mig inom de olika områden jag har störst intresse för.