Jason Murphy, sjuksköterska med specialistinriktning mot katastrofmedicin och akutsjukvård, kom nyss hem från ett uppdrag i krigets Ukraina. Dagen efter tillträdde han sin nya tjänst som lektor och forskare vid Röda Korsets Högskola. Läs mer om Jason och vad han ska göra på högskolan.
Nyanställde Jason Murphy är uppvuxen i Kalifornien och har bakgrund som marinkårssoldat. Båda hans föräldrar tjänstgjorde som poliser och planen med marinkårsutbildningen var att skaffa sig viktiga erfarenheter för att själv bli en bra polis.
Att arbeta med människor
– Jag har alltid vetat att jag ville arbeta med människor – antingen genom att skydda eller vårda dem. Som ett tillägg till marinkårsutbildningen valde jag därför inriktningen anti-terrorism. Jag blev stationerad på en amerikansk bas, strategiskt placerad på Kreta. Där arbetade jag som specialist under fyra års tid, berättar Jason.
Under tiden på Kreta träffade Jason en svensk tjej och tillsammans flyttade de till Sverige. Flytten skedde för 25 år sedan och sedan dess har Jason valt att satsa helhjärtat på vårdyrket – både i Sverige och ute på internationella uppdrag.
– Att jag ville bli sjuksköterska blev tydligt när jag insåg att jag förmodligen skulle bo i Sverige länge. Som sjuksköterska är du lite friare kring hur och var du ska jobba jämfört med poliser. Jag tycker dock att båda yrken är snarlika – som olika sidor av samma mynt. Du skyddar människor eller så tar hand om dem. Men jag tyckte trots allt att jag kunde göra mer nytta som sjuksköterska.
Utbildade sig vid Röda Korsets Högskola
Jason utbildade sig till sjuksköterska vid Röda Korsets Högskola och valet av lärosäte var ingen slump. Han hade redan från start en ambition att åka utomlands på uppdrag och att det på högskolan fanns lärare som både var kliniskt aktiva och hade erfarenhet av att åka ut på fältet lockade.
Under sina år i Sverige har Jason sedan hunnit läsa en master i folkhälsovetenskap/global hälsa och disputerat inom katastrofmedicin. I mer än tio år har han kombinerat forskning och utbildning med kliniskt arbete och internationella uppdrag.
– Det var redan när jag tjänstgjorde inom det militära som jag fick upp intresset för att arbeta internationellt. Då kunde jag se hur kunskap och erfarenhet inom antiterrorism och akutsjukvård kunde förenas. I militären jobbade jag med att förebygga och inom sjukvården försöker vi jobba med om det händer och när det händer – hur kan vi då minimera skador och dödlighet?
Profiler som matchar varandra väl
Att nu vara tillbaka på Röda Korsets Högskola som anställd, beskriver Jason som lite surrealistiskt. Men han trivs redan bra och uppskattar både sitt uppdrag, ledningen och alla trevliga kollegor. Det bästa med jobbet, menar Jason, är att hans kompetens kommer tillrätta och att han kan bidra på ett konstruktivt sätt.
– Det var flera faktorer som gjorde att det kändes rätt just nu. En av dem är att jag tidigare arbetat tillsammans med rektor Susanne Georgsson och trivts väldigt bra med henne. Så att hon och även andra tidigare kollegor nu arbetar vid Röda Korsets Högskola spelade in, säger Jason och fortsätter:
– Vad gäller min roll är allt fortfarande lite nytt men jag kommer att arbeta inom katastrofmedicin, vilket också är det ämne jag disputerat i. Jag har en master i folkhälsa och globalhälsa så jag kommer även undervisa i båda dessa ämnen. Just nu är jag modulansvarig för global hälsa-kursen.
Specialuppdrag i krigets Ukraina
Dagen innan Jason tillträdde sin tjänst vid Röda Korsets Högskola kom han hem ifrån ett specialuppdrag i Ukraina. Jason har varit utsänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tidigare men den här gången var allt lite annorlunda. Uppdraget var förlagt till gränsstationerna vid polsk-ukrainska gränsen. Deras uppgift var att bistå the European Union Advisory Mission Ukraine (EUAM Ukraine), som lidit hårt sedan invasionen inledes.
– Vi var fyra sjuksköterskor som fick frågan en måndag och en vecka senare var vi på plats. Det gick mycket fortare än vad jag är vad vid. Jag hade tagit beslutet på onsdagen, fick berätta för familjen på torsdagen och så var jag borta på måndagen.
Det här var i mitten av mars och man visste väldigt lite. Under ett av uppdragen arbetade Jason och teamet vid polska gränsen. Han beskriver läget som lite halvkaotiskt eftersom ingen visste hur nära Ryssland planerade att bomba. Teamet hade i uppdrag att kartlägga sjukvårdens förmågor att ta hand om traumapatienter. De agerade också medicinskt stöd om någon skulle vara skadad eller sjuk vid gränsen. En annan uppgift var att utbilda i traumaomhändertagande, både på den polska sidan och i Ukraina.
Något som berörde Jason och teamet lite extra var att träffa de rädda och ensamma människor som flytt från Kiev. Det var många kvinnor som fått lämna sina bröder och män kvar. Jason berättar att dessa människor verkligen uppskattade att få både utbildning och samtal. Teamet stannade i tre veckor för att sedan bli avlösta av en ny grupp.
Tufft beslut att lämna barnen
Däremot var beslutet att åka inte självklart. Situationen var jätteorolig och barnen var inte så nöjda, berättar Jason.
– Min yngsta är tio år och hon grät och var jättearg på mig. Deras mamma och jag är inte ihop sedan några år tillbaka, men vi presenterade det som ett gemensamt beslut. Så att de inte fick välja utan vi berättade att det här gör vi som familj, säger Jason och fortsätter:
– Varje gång jag åker ut tänker jag på hur det ska landa hos barnen. Kommer de känna att jag väljer bort dem eller kan de se det som ett bra exempel på hur man kan göra när man har möjlighet? Det här var ett speciellt uppdrag som kräver speciella egenskaper. Och jag är en av dem som besitter dem. Och eftersom jag har både erfarenhet och utbildning som underlättar kände jag att jag måste åka.
”Oftast finner jag någon slags inre ro när jag är ute på uppdrag”
Jason kom hem på en tisdagskväll och på onsdagen var han på plats på Röda Korsets Högskola. Det kan tyckas som snabba vändningar men Jason är van.
– Det var lätt kaotiskt med väldigt långa dagar och uppdraget kunde ändra sig dagligen. Men det visste vi innan vi åkte ned och jag åkte med väldigt erfaren personal. Oftast finner jag någon slags inre ro när jag är ute på uppdrag – mitt syfte är så singulärt. Jag vet vad jag ska göra och varför jag är där.
Undervisning, forskning och uppdrag berikar varandra
Att kunna komplettera forskning och undervisning med kliniskt arbete och internationella uppdrag är något som berikar menar Jason.
– Jag tycker att det finns en väldigt fin synergieffekt i att kombinera dessa tre. Jag ser inte dem som enskilda öar utan i min värld går de väldigt väl ihop. Jag använder både min forskning och min kliniska erfarenhet när jag åker ut. Det ger mig en trygg bas att stå på. Jag får även nya uppslag till forskning när jag är ute på fältet. När jag kommer hem införlivar jag sedan det jag har gjort och varit med om i min undervisning och på så vis kommer kunskapen tillbaka till högskolan och mina studenter.
Slutligen Jason, vad ser du som din viktigaste uppgift på Röda Korsets Högskola?
– Att få studenterna att verkligen utnyttja sin studietid på bästa sätt. Jag vill försöka få dem att inse allvaret i det vi försöker lära ut. Att inte bara plugga för att klara tentor och kurser utan för att bli riktigt grymma sjuksköterskor.