Från student vid Röda Korsets Högskola till biträdande chef på en allmänpsykiatrisk mottagning – Möt Kennet

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Kennet Odelstrand studerade till sjuksköterska vid Röda Korsets Högskola och sedan till specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård. Idag arbetar han som biträdande chef på en allmänpsykiatrisk mottagning för unga vuxna. Läs intervjun med Kennet här.

Kennet Odelstrand, biträdande chef på en allmänpsykiatrisk mottagning för unga vuxna är alumn från Röda Korsets Högskola
Kennet Odelstrand, biträdande chef på en allmänpsykiatrisk mottagning för unga vuxna är alumn från Röda Korsets Högskola

När utbildade du dig till sjuksköterska vid Röda Korsets Högskola?

– Jag utbildade mig vid Röda Korsets Högskola från hösten 2011 och tog examen våren 2014. Det var inte helt självklart för mig att studera till sjuksköterska, det mer ”råkade hända”.

Vad var det som lockade dig till Röda Korsets Högskola?

– När jag började fundera över var jag skulle utbilda mig så startade jag med att fråga runt bland bekanta som studerat till sjuksköterska tidigare. Några som hade studerat hade läst på Röda Korsets Högskola på den tiden den var belägen intill Sabbatsbergs sjukhus. Röda Korset hade ett gott rykte och som världsvid organisation kändes det som det enda vettiga valet för mig. Det kändes som att övriga skolor i Stockholm inte hade något att erbjuda mig.

Har du något roligt minne du vill dela med dig av från din studietid?

– Det var på många sätt en prövning att studera! Jag hade inte tidigare studerat på högskola och dessutom genomlidit endast tvåårigt gymnasium. Det handlade många gånger att lägga undan det sunda förnuftet och faktiskt studera fakta. Kan jag påstå något och inte hänvisa till källor? Jag vill minnas att mer än halva klassen blev underkänd i första tentan som avhandlade vetenskaplig metodik. Det blev upprorsstämning i klassen, det fanns alltid en frisk kämpaglöd.  Att granska och förstå forskning kändes då helt oöverstigligt. Jag brukar tänka tillbaka på det när jag handleder studenter under grundutbildning. De kan verkligen ha det kämpigt och jag har märkt att de tycker det fungerar lite bättre om de blir bekräftade i det. Trots att jag själv svor att aldrig mer öppna en bok så länge jag lever så läste jag direkt efter utbildningen till specialistsjuksköterska i psykiatri. Till min stora förvåning verkade jag ha lärt mig mer än vad jag trodde om ett vetenskapligt förhållningssätt. Jag fick dessutom min gamla klasskamrat som handledare under VFU-placeringen. Det skötte hon för övrigt utmärkt (vilket ju man kan förvänta sig då hon studerade på Röda Korsets Högskola)!

Vad arbetar du med idag?

– Idag är jag biträdande chef på en allmänpsykiatrisk mottagning för unga vuxna.

Hur har utbildningen påverkat dig i ditt arbetsliv?

– Det är alltid lite snyggt att hänga på sig broschen för på det sättet syns det var jag fått min utbildning men det jag bär med mig från utbildningen är inte det som syns utåt. Det är allt det spännande som hände inte bara i gruppen utan de möten som blev under olika VFU-placeringar. I slutet av utbildningen var det flera som åkte utomlands och kom hem med berättelser om hur världen inte alltid fungerar och hur människor med inga resurser löser saker.  Det gav ett vidare perspektiv. Det är sådana historier man tar med sig. 

 

 

 

Möt våra tidigare studenter

  • Röda Korsets värdeord. Foto: RKH

    Aktuellt

    Stipendier för forskning, forskarutbildning, fortbildning och vidareutbildning inom vårdområdet

    Läs mer
  • Alumner från Röda Korsets Högskola firade 50-årsjubileum i Boden. Foto: Privat

    Aktuellt

    Alumner från Röda Korsets Högskola firade 50-årsjubileum 

    Läs mer
  • Ami Fagerdahl, student vid specialistprogrammet med inriktning mot infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Foto: Privat

    Alumn

    ”Det är både fördjupning och repetition” – om specialistprogram med fokus på infektionssjukvård

    Läs mer