Södertörns högskolebibliotek finns på Campus Flemingsberg och erbjuder sina tjänster för studier och forskning till studenter och medarbetare vid Röda Korsets Högskola.
Litteratur, studieplatser, sökhandledning m.m.
Förutom en stor mängd litteratur och fina studieplatser är sökhandledning, talböcker och undervisning om informationssökning några exempel på bibliotekets uppskattade tjänster.
Om du besöker Södertörns högskolebibliotek och stannar till vid informationsdisken är chansen stor att du möter Niklas Elzén eller någon av hans kollegor. Niklas är bibliotekarie med ansvar för kundtjänst och bibliotekets studiemiljö. Vid informationsdisken kan du få svar på frågor och tips kring vad biblioteket erbjuder.
– Tillgången till litteratur är bibliotekets viktigaste funktion – både tryckta böcker men också alla databaser. Biblioteket som plats är också viktig. Studenter brukar uppskatta den fina byggnaden och den varierade studiemiljön, berättar Niklas och fortsätter:
– Vi jobbar också en del med tillgänglighetsfrågor, t ex kan studenter med läsnedsättning få tillgång till talböcker genom tjänsten Talboksservice.
Över 500 studieplatser
I biblioteket finns över 500 studieplatser och studiemiljön är varierad med både tysta och mer pratvänliga zoner. Här finns också wifi, datorer, kopiatorer och skrivare som kan hjälpa till i studierna.
Finns det något biblioteket erbjuder som många studenter inte vet om?
– Biblioteket har inte längre någon stor fysisk tidskriftssamling men med tjänsten Browzine kan du läsa en stor mängd e-tidskrifter på din Ipad, mobil eller direkt på webben. Du kan samla dina favorittidskrifter i en egen bokhylla och få notiser när ett nytt nummer kommer ut.
– Ibland ordnar vi också event för studenter. Varje vår brukar vi till exempel anordna en uppesittarkväll där studenter kan få hjälp med sina arbeten inför terminsslutet, berättar Niklas.
Kurslitteratur för studenter vid Röda Korsets högskola
Baserat på kurslistor köper biblioteket in den kurslitteratur som används på Röda Korsets högskola. Som student behöver du ett lånekort och RKH-konto för att använda bibliotekets tjänster. Med ditt RKH-konto kommer du bland annat åt databaser, ”Mina lån” och bokar sökhandledning. Din litteraturlista hittar du på läroplattformen Canvas, därefter kan du söka efter kursböcker i sökkatalogen SöderScholar. Böckerna hittar du sedan på våning fem och sex.
- Läs mer: Söka bibliotekets utbud
- Läs mer: Åtkomst till databaser och andra e-resurser
- Läs mer: Beställ fjärrlån och lämna inköpsförslag
Stöd i uppsatsskrivande
Vill du lära dig mer om att söka information och skriva referenser? Biblioteket erbjuder även individuell sökhandledning. Sökhandledning är ett utmärkt stöd när du exempelvis skriver uppsats. Du får möjlighet att, tillsammans med en bibliotekarie, söka efter vetenskapliga artiklar och gå igenom frågeställningar som ”var söker jag efter tidigare forskning till uppsatsen?” ”Hur hittar jag bra sökord?” ”Hur får jag fler relevanta sökträffar i databaser?” och ”Hur skriver jag referenser? ”.
Sökhandledningen är inte bara tillgänglig för studenter utan också för personal vid Röda Korsets Högskola. Lärare har även möjlighet att boka in bibliotekets undervisning om informationssökning i samband med examinerande uppgifter som skriftlig inlämning, muntlig presentation eller uppsatsarbete.
Så kan du som doktorand och forskare nyttja biblioteket
För doktorander och forskare finns ytterligare stöd och andra specifika tjänster att tillgå.
– Vi erbjuder främst forskarstöd, framför allt frågor som rör DiVA (där man lägger uppsatser och vetenskapliga publikationer). Vi hjälper exempelvis till med registreringar i DiVA och gör importer från databaser så att forskarnas publikationer kommer in på smidigt sätt. Vi granskar också alla de publikationer som läggs in i DiVA, berättar Petra, som är samordnare för team Publicering och Öppen vetenskap.
För forskare ges också stöd kring referenshantering och publiceringsprocessen.
– Kanske har en forskare fått erbjudande om att vara redaktör i en vetenskaplig tidskrift men vet inte om tidskriften är trovärdig. Då kan vi hjälpa till att göra en granskning. Ibland får vi även förfrågningar från institutioner att göra granskningar kring publiceringen och publiceringsmönstren av de vetenskapliga publikationerna, säger Petra.
Doktorander och forskare kan till exempel boka tid för att:
- Fördjupa sina kunskaper om att söka och bevaka litteratur i samband med till exempel en doktorsavhandling, forskningsansökan, forskningsöversikt eller forskningsprojekt.
- Allmänt uppdatera sig om relevanta databaser inom sitt ämnesområde.
- Få en introduktion till referenshanteringsprogrammen EndNote och Zotero.
Mer information och länkar
- Publicera din studentuppsats i Diva (För studenter)
- Registrera din uppsats i Diva (För forskare)
- Publicera din forskning – open access
- Publicera din forskning strategiskt