Hur kan du skapa bra förutsättningar för att må bra under din tid som student? Studenthälsan erbjuder samtal, rådgivning och olika aktiviteter för att främja just din hälsa. De finns tillgängliga – oavsett om du behöver ett hälsointyg eller känner dig nedstämd.
Att du får ett bra bemötande och att det är enkelt att få en tid är några av anledningarna till varför studenter uppskattar Studenthälsan. Studenthälsan har dessutom tystnadsplikt och alla besök är helt kostnadsfria.
– Syftet med Studenthälsan är att förebygga ohälsa så att studenterna kan klara av sin utbildning. Vi vill vara en lågtröskelverksamhet som det ska vara lätt att få kontakt med, säger Marie Åkerman, psykiatrisjuksköterska vid Studenthälsan.
Första kontakten sker via sjuksköterska. Vid behov finns också möjlighet att träffa psykolog, psykoterapeut eller läkare. Kanske har du frågor eller funderingar som rör exempelvis stress, livsstilsrelaterade frågor, prestationsångest, talängslan, koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter eller nedstämdhet? Genom att boka ett rådgivande telefon- eller videosamtal kan du få stöd och hjälp.
- Här finns kontaktuppgifter samt länk till webbokning för dig som studerar vid Röda Korsets högskola.
Andra mer specifika uppgifter som sjuksköterskorna utför är handläggning av stickskador, rådgivning om vaccinationer och utfärdande av hälsointyg. Just utfärdande av hälsointyg är något alla studenter berörs av när de ska ut i verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Studenthälsan har också andra användbara delar i sitt utbud som kanske inte är så kända för alla. Exempelvis ett livsstilstest där du kan testa dina levnadsvanor anonymt och få personligt anpassade tips och råd. De erbjuder också lunchseminarier via Zoom, dessa kan handla om att våga tala inför en grupp eller tips om hur du sover bättre. Studenter har också möjlighet att ta del av olika kurser varje termin med varierande teman.
– Kom ihåg att det inte finns några frågor som är för små eller för stora. Alla är välkomna att ta kontakt med oss, och om vi inte kan hjälpa studenterna med deras ärende kan de få hjälp med hur och var de kan få hjälp istället, säger Julia Nemirovski, verksamhetschef vid Studenthälsan.
Tänk på att Studenthälsan utgör ett komplement till ordinarie hälso- och sjukvård. Om du behöver medicinering eller sjukskrivning bör du kontakta din vårdcentral och om läget är akut ska du alltid ringa 112.
Hitta till Studenthälsan
Studenthälsans mottagning, Campus Flemingsberg
Blickagången 7, 141 52 Huddinge