Studenter vid Röda Korsets Högskola. Foto: Gustav Gräll

Studentinflytande och studentmedverkan

Studentinflytande och studentmedverkan

Studentinflytande är enligt högskolelagen din rätt som student att utöva inflytande över utbildningen.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Våra studenter är viktiga och studentengagemang är centralt för Röda Korsets Högskolas verksamhet! Studentinflytande är enligt högskolelagen din rätt som student att utöva inflytande över utbildningen. Studentinflytande finns bland annat för att säkra att utbildningar har bra kvalitet. Kvalitetsarbetet är ett gemensamt ansvar för högskolornas personal och studenterna.

Här finns information om högskolans olika arbetsgrupper, råd och insatser som studenterna bjuds in att påverka och medverka i.

Styrelse, nämnder och råd

Disciplinnämnden

Enligt Högskoleföreningen (1993:100) ska det vid varje högskola finnas en disciplinnämnd som kan vidta disciplinära åtgärder mot studenter som försöker vilseleda vid examination, dvs fusk eller plagiat, studenter som stör verksamheten eller trakasserar annan student eller högskolans medarbetare. Disciplinnämnden vid Röda Korsets Högskola består av fem ledamöter. Rektor är sammankallande (genom rektorsassistent) och fattar beslut med stöd av nämnden. Övriga ledamöter är en lagfaren ledamot med domarerfarenhet, två företrädare för studenterna och en företrädare för lärarna. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden med möten som varar ungefär två timmar. Vid behov kan dock extra möten hållas, eftersom ärenden till nämnden ska hanteras skyndsamt.

Studentrepresentanterna i nämnden bör vara pålästa inför mötena och deras närvaro syftar till att bidra med ett studentperspektiv i diskussionerna för att säkerställa att studenternas intressen tas tillvara.

Ärenden i disciplinnämnden omfattas av strikt sekretess för att skydda de inblandades integritet och säkerställa rättvis behandling. Uppgifter om nämndens ärenden får inte delas utanför nämnden.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Utbildnings- och forskningsnämnden

Utbildnings- och forskningsnämnden (UFN) ansvarar för och fattar beslut om frågor som innebär att säkra kvaliteten i den akademiska verksamheten. Nämnden bereder också ärenden som rör utbildnings- och forskningsfrågor till rektor och högskolestyrelse.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Ledningsrådet

Ledningsrådet har till uppgift att vara rådgivande vid beredning av ärenden av högskolegemensam betydelse där beslut ska fattas av rektor eller högskolestyrelse. Ledningsrådet består av rektor, förvaltningschef, prefekt, rektorsassistent, kvalitets- och samverkansansvarig och kommunikationsansvarig. Ledningsrådet sammanträder två gånger per månad under terminstid och varje möte är tre timmar.

Studentrepresentanten deltar vid möten där ärenden som direkt berör studenter ska diskuteras. Inför sådana möten kontaktar rektorsassistenten kårens ordförande. Det innebär att studentrepresentanten inte behöver närvara vid alla möten eller under hela mötestiden. Studentrepresentanten som deltar på ledningsrådens möten bör vara pålästa inför mötena och deras närvaro syftar till att bidra med ett studentperspektiv i diskussionerna för att säkerställa att studenternas intressen tas tillvara. 

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Högskolestyrelsens sammanträden

Högskolestyrelsen har det övergripande ansvaret för Röda Korsets Högskolas verksamhet och är ytterst ansvarig för att högskolan följer de lagar och förordningar som gäller för verksamheten. Högskolestyrelsen svarar inför Svenska Röda Korset för verksamheten och ska utifrån underlag från rektor besluta om viktigare förändringar av högskolans övergripande organisation. Högskolestyrelsen ansvarar också för att utveckla och fastställa högskolans långsiktiga strategier.

Högskolestyrelsen håller fyra möten per år: två via Zoom, ett på plats i högskolans lokaler och ett som internat.

Vanligtvis är det studentkårens ordförande som representerar studenterna vid högskolestyrelsens möten. Studentrepresentanten har en egen punkt på mötet, som varar 15–20 minuter, för att informera om kårens verksamhet.

Studentrepresentanten som deltar på högskolestyrelsens möten bör vara pålästa inför mötena och deras närvaro syftar till att bidra med ett studentperspektiv i diskussionerna för att säkerställa att studenternas intressen tas tillvara.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Rådet för arbetsmiljö och lika villkor

Rådet för arbetsmiljö och lika villkors uppdrag är att stödja planering och genomförande av olika aktiviteter, processer och uppföljningar avseende arbetsmiljö- och likabehandlingsfrågor. En studentrepresentant bjuds in att vara på rådets möten som äger rum ca fyra gånger per år.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Programråd

Programrådets syfte är att skapa ett samlat forum för undervisande lärare på RKH. Frågorna som avhandlas på programrådet kan vara både strategiska och operativa men med samlat fokus på kvalitet och kvalitetsutveckling. Frågor som berör alla delar av programmets innehåll, struktur och processer kan avhandlas. Terminen omfattas av fyra programråd där programansvarig tillsammans med klinisk lektor och VFU-samordnare ansvarar för innehållet. Varje termin bjuder programansvarig in till möte med en programutvecklingsgrupp där studentrepresentanter finns representerade från terminerna i programmet. Vid dessa möten ges studenter möjlighet att ta upp frågor till diskussion i syfte att identifiera terminspecifika och programövergripande utvecklingsområden. Utifrån programutvecklingsgruppen, kurs/program värderingar och ledningsrådets beslut planeras innehåll och fokusområden som avhandlas på programråden.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Arbetsgrupper

Regionens arbetsgrupp för interprofessionellt lärande

Regionens arbetsgrupp för interprofessionellt lärande har tre träffar per termin, oftast sker dem digitalt. Arbetet handlar om hur vi kan få till interprofessionellt lärande (IPL) under VFU.

Syftet och grunduppdraget är att identifiera och utveckla förslag på nya aktiviteter och metoder för spridning av interprofessionellt lärande.

Studentrepresentanterna bidrar här med värdefulla synpunkter och förslag som påverkar utbildningen.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Studerandeskyddsombud

Studerandeskyddsombudet deltar i möten med Rådet för arbetsmiljö och lika villkor. Rådets uppdrag är att stödja planering och genomförande av olika aktiviteter, processer och uppföljningar avseende arbetsmiljö- och likabehandlingsfrågor. Rådet har två möten per termin (90 minuter per möte).

Vidare kan studerandeskyddsombuden tillfrågas som remissinstans inför nätverksträffar om studenters arbetsmiljö. 

Studerandeskyddsombuden har även möjlighet att själva lyfta frågor till studierektor, som väcks från studenterna och som inte kan vänta till nästa möte med Rådet för arbetsmiljö och lika villkor. 

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Aktiviteter och evenemang

Öppet hus på Campus Flemingsberg

Vara med på Öppet hus som arrangeras på högskolan. Evenemanget arrangeras i samarbete mellan alla lärosäten på campus. Den brukar äga rum i mitten av mars kl. 14.00-18.00. Studenter finns i högskolans monter för att berätta om hur det är att vara student vid Röda Korsets Högskola och plugga till sjuksköterska. Studentkåren brukar också hålla i en rundvandring på högskolan.

Läs mer: www.rkh.se/oppethus

Insats: Ca 3-4 timmar. Ersättning utgår.

Kontaktperson

Campusdagen

Vara med som studentambassadör på Campusdagen som arrangeras på Campus Flemingsberg på gräsmattan nedanför biblioteket där högskolan har ett bord för att presentera sin verksamhet. Dagen arrangeras i samarbete mellan alla lärosäten på campus. Syftet med dagen är att visa upp lärosätenas verksamhet. Den brukar äga rum i början av september kl 11.00-13.00.

Läs mer: www.rkh.se/campusdagen

Insats: Ca 3-4 timmar. Ersättning utgår.

Kontaktperson

Rekryteringsaktiviteter (kommunikation, mässor m.m.)

Vara med på Sacomässan som är Sveriges största mötesplats för val av eftergymnasial utbildning. Mässan brukar äga rum i november/december varje år. Studenter finns i högskolans monter för att berätta om hur det är att vara student vid Röda Korsets Högskola och plugga till sjuksköterska.

Läs mer: www.rkh.se/sacomassan

Insats: Halvdag ca 3-4 timmar. Ersättning utgår.

Kontaktperson

Avslutningshögtid

Avslutningshögtiden hålls två gånger om året: i januari för studenter som tar sin sjuksköterskeexamen och i juni för studenter som antingen tar sin sjuksköterskeexamen eller specialistsjuksköterskeexamen med inriktning intensiv-, psykiatrisk- eller infektionsvård. Innan ceremonin hålls ett mingel i högskolans lokaler för examensstudenterna, som sedan går till Södertörns högskolas aula för broschutdelningen.

Traditionsenligt är två ledamöter från studentkåren moderatorer för avslutningshögtiden.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Vård- och omsorgscollegedagen

Vara med på Vård- och omsorgscollegedagen som arrangeras på ett lärosäte varje år av Vård- och omsorgscollege. Evenemanget arrangeras i samarbete mellan många lärosäten. Den brukar äga rum på hösten. Studenter finns i högskolans monter för att berätta om hur det är att vara student vid Röda Korsets Högskola och plugga till sjuksköterska.

Ersättning utgår.

Kontaktperson

Externa studiebesök

Vid externa studiebesök kan studenter tillfrågas om att vara med och svara på frågor om hur det är att studera till sjuksköterska vid Röda Korsets Högskola.

Insats: Ca 1-2 timmar. Ersättning utgår.

Kontaktperson

 

Övrigt studentinflytande

UKÄ, externa granskningar eller insatser

Studenter har möjlighet att påverka i andra externa granskningar och insatser. Då kan det variera om ersättning utgår. Det är alltid viktigt i granskningar att studentkåren är autonom och då utgår ingen ersättning.

UKÄ-granskning av kvalitetssäkringsarbete för utbildning

I Universitetskanslersämbetets granskning av Röda Korsets Högskolas kvalitetssäkringsarbete för utbildning 2024-25 ska Röda Korsets Högskola beskriva hur vi arbetar med kvalitetssäkringsarbete för utbildning i en s.k. självvärdering. Här är studentperspektivet viktigt och därmed behöver vi höra studenternas röster och perspektiv inom utbildningen.

Kontaktperson: Karin Holmvall, kvalitets- och samverkansansvarig

Studentkåren

Engagera dig i studentkåren RKHSK

Röda Korsets Högskolas Studentkårs (RKHSK) verksamhet varierar något mellan terminer men studentkåren arrangerar aktiviteter som ger mervärde för dig att studera vid Röda Korsets Högskola. RKHSK anordnar föreläsningar, evenemang, arbetsmarknadsmingel med mera.

Kåren jobbar för att motverka orättvisor och hjälper till vid eventuella konflikter mellan student och högskola.

Kåren träffar regelbundet rektor och studierektor för att förbättra studiesituationen på skolan. Dessutom sitter våra representanter med i nämnder och råd vid högskolan för att bidra med ett studentperspektiv i olika frågor som rör utbildningen.

  • Delta i aktiviteter och evenemang
  • Bidra med studentperspektiv i frågor som rör utbildningen
  • Ködagar hos SSSB
  • Möjlighet att hyra ett skåp på skolan

Mer information

Ersättning till studenter

Arvode

Arvode betalas ut som studentersättning för vissa av aktiviteterna ovan. Det framgår under respektive aktivitet. Arvodet för studentrepresentants deltagande ska uppgå till 120 kr per timme. Varje påbörjad timme räknas som hel timme.

Rutin för att få ersättning

Så här rapporterar du en aktivitet

Efter deltagande i nämnd, råd, aktivitet eller annat evenemang där ersättning utgår, ska studenten anmäla antalet timmar till högskolan och ange vilken aktivitet det gäller. Redovisning av students deltagande ska ske på följande vis:

Endast en gång:

  • Studenten fyller i en blankett om arvode som finns hos kåren. Blanketten lämnas till HR (studentbrevlådan på plan 8)

  • På blanketten anger studenten personuppgifter och bankkontonummer (orangemarkerade delen).

Varje gång studenten deltagit:

  • Efter avslutad aktivitet ska studenten maila HR-ansvarig anna.flemsten@rkh.se och den medarbetare på högskolan som studenten har varit i kontakt med (se i listan ovan namnen på de olika kontaktpersonerna). Datum för mötet och tidsåtgång behöver finnas med.

  • Medarbetaren på högskolan bekräftar redovisad tid genom att svara på mailet.

  • Studenten loggar in och registrerar timmarna i Flex HRM.

Varje månad:

  • All registrering samt klarmarkering för en månad ska vara genomförd vid månadsskiftet. Mer information om klarmarkering och hur detta görs beskrivs i instruktionen för tidsregistrering för student nedan.

Utbetalning

Ersättningen till studenten utbetalas den 26:e efterföljande månad.

Kontaktperson

Studentkåren RKHSK vid Röda Korsets Högskola. Foto: RKH

RKHSK

Röda Korsets Högskolas Studentkår

Läs mer