![Akutmottagning i Moshi, Tanzania. Foto: RKH](/AdaptiveImages/optimizely/746fdca0-f99d-4963-ace9-e5320f3bafca/img_2203-1.jpg?cropleft=749&cropright=3356&croptop=653&cropbottom=2608&width=575&height=431&stamp=888263bd20b375f4bc6171c6b1c7ab14c75c3c02)
Frågor och svar för dig som ska på utlandsstudier
Frågor och svar för dig som ska på utlandsstudier
Här har vi samlat svar på frågor för dig som resa utomlands för att göra VFU, fältstudie eller examensarbete.
Möjligheter att åka på utlandsstudier
Vart kan jag åka på utlandsstudier?
I termin 1 och termin 2 genomförs inga utlandsstudier. I termin 3 går det att genomföra ett studiebsök till valfri plats förtum USA, Kanada och områden med UD-avrådan. I termin 4 kan du ansöka om fyra veckors VFU i Tanzania. I termin 5 kan du ansöka till Erasmus+ utbyte till något av våra partnerlärosäten i Europa eller fältstudie inom Global nursing i Japan, Sydkorea, Colombia, Tanzania eller egen vald studieplats förtum USA, Kanada och områden med UD-avrådan. I termin 6 kan du ansöka om att göra delar eller hela ditt examensarbete på egen vald plats förtum USA, Kanada och områden med UD-avrådan. Det finns även möjlighet att i termin 6 söka Minor Field Studies (MFS) som finansieras av Sida till någon av de länder som Sverige ger bistånd till förutom områden med UD-avrådan. I termin 2 på specialistsjuksköterskeprogrammet inom intensivvård kan ansöka om Eramsus+ utbyte en vecka till Bodö, Norge. I termin 2 på specialistsjuksköterskeprogrammet inom infektion kan ansöka om att få göra två veckors fältstudie i Kolandoto, Tanzania. Läs mer.
När i programmet kan jag åka?
Du kan åka i termin 3, 4, 5 och 6 på sjuksköterskeprogrammet, samt i termin 2 på specialistsjuksköterskeprogrammet inom intensivvård och infektion. Läs mer här.
Får jag själv välja vart jag ska åka?
I termin 3, 5 och 6 finns möjlighet att själv ordna utlandsstudier till valfri plats förtum USA, Kanada och områden med UD-avrådan.
Hur lång tid kan jag vara borta?
Mellan 1 dag och 13 veckor beroende på termin och kurs. Läs mer här.
Får jag åka på utlandsstudier flera gånger under min utbildning?
Ja det är möjligt att ansöka om utlandsstudier flera gånger på sjuksköterskeprogrammet. Om två studenter söker en och samma plats kommer den som inte varit utomlands till något av Röda Korsets Högskolas samarbetslärosäten att få förtur.
Missar jag mycket av studierna hemma när jag åker på utlandsstudier?
Du missar inga högskolepoäng när du åker på utlandsstudier med Röda Korsets Högskola. Studierna utomlands blir inte exakt desamma som hemma men du får tillgodoräkna dig samma antal högskolepoäng.
Ansökan
Hur ansöker jag?
Röda Korstes Högskola informerar på hemsidan och i Canvas om när ansökan öppnar och när sista dagen för att ansöka är. Internationella kontoret ordnar informationsträffar om utlandsstudier vid terminsstart. Ansökningen görs genom att fylla i ett formulär online. Läs mer om aktuell ansökan.
Får jag välja vem jag vill åka tillsammans med?
Ordnar du själv med dina utlandsstudier kan du åka tillsammans med den du vill. Åker du till Tanzania i termin 4 så får du önska vem du vill åka tillsammans med och vi gör det vi kan för att ordna detta, men det är ingen garanti.
Behöver jag vara bra på engelska?
Vi genomför inget språktest på dina engelskkunskaper men du ska genomföra VFU eller fältstudie på engelska.
Behöver jag kunna tala landets språk?
Om du reser till Spanien, Frankrike eller Colombia krävs goda kunskaper i landets språk. För resa till våra övriga samarbetsländer behöver du engelska (förutom i Norden).
Antagning
Hur väljer ni ut vilka som får åka på utlandsstudier?
För att få åka på utlandsstudier till något av Röda Korset Högskolas samrbetslärosäten får du inte sakna mer än 7,5 hp från föregående terminer. För att kunna antas till studieplats i Colombia, Spanien och Frankrike krävs mycket goda kunskaper i spanska respektive franska. Efter att grundkraven ovan är uppfyllda prioriteras ansökningarna enligt följande:
1. Fulltaliga poäng från föregående terminer vid Röda Korsets Högskola.
2. Sökanden som inte deltagit i utlandsstudier vid Röda Korsets Högskola tidigare
3. Intyg på genomfört engagemang på Röda Korsets Högskola (dokumenteras med intyg som bifogas till ansökan)
4. Lottning
Kan jag åka på utlandsstudier fast jag saknar poäng från föregående terminer?
Du får sakna max 7,5 hp från föregående terminer vid ansökningstillfället.
Finansiering och boende
Hur mycket kan jag få i bidrag vid utlandsstudier?
Beroende på vart och i vilken termin du åker kan du får olika stora bidrag. Studenter vid Röda Korsets Högskola kan få ett resebidrag om minst 6000 kr (2000 kr vid studiebesök i termin 3 och fältstudie under sjuksköterskespecialistprogrammet inom intensivvård). Bidraget ges en gång per student och åker man ut under termin 3 räknas det av vid eventuellt senare utbyte. Läs mer här.
Vad händer med CSN när jag åker på utlandsstudier?
Du får fortfarande CSN när du åker på utlandsstudier som är godkända vid Röda Korsets Högskola.
Hur bor man under sina utbytesstudier?
Det beror på avtalet mellan lärosäten och hur du väljer att boka ditt boende. Läs mer vad som gäller för de olika lärosätena. Läs mer här.
Du som ska iväg
Behöver jag vaccinera mig?
Det beror på vilket område du ska resa till, hör med en vaccinationsmottagning och läs mer om det lärosäte du ska till.
Finns det studentgrupper eller socialt nätverk på lärosäte/sjukhus?
Alla våra samarbetslärosäten har lokala studenter som du uppmuntras att ta kontakt med och du kan alltid höra med din kontaktperson vid samarbetslärosätet för att få sociala kontakter.
Om något händer
Vilka risker finns med att åka på utbyte?
Det finns alltid en risk att något händer när du är på resa, exempelvis sjukdom, politiska oroligheter och kriminalitet med mera. På Sweden Abroad kan du läsa mer om respektive land. Se även Utrikespolitiska institutets landguide.
Du ansvarar alltid för att hålla dig uppdaterad på situationen i landet.
Vart vänder jag mig om det händer något när jag är utomlands?
Kontaktperson vid lärosätet/sjukhuset på plats och försäkringsbolag ska kontaktas i första hand. Röda Korstes Högskola finns att kontakta när något händer som inte kan lösas med den hjälp som finns på plats. Läs mer här.
Vad händer om jag måste avbryta och åka hem?
Det beror på anledningen till avbrottet. Behöver du avbryta dina utlandsstudier på grund av sjukdom eller skada vänder du dig till försäkringsbolaget samt informerar högskolan och samarbetslärosätet. Vid UD-avrådan måste du resa hem och då ersätts du för flygbiljetten. Om du själv väljer att avbryta av andra anledningar utgår ingen ersättning för kostnader och du kommer att få ta igen dina studier på hemmaplan vid senare tillfälle.
Vad händer om jag blir sjuk och missar VFU utomlands?
Det beror på hur mycket du missar. Bedöms du behöva gå om modulen får du göra det hemma vid senare tillfälle.
Vad händer om jag inte får godkänt på mina utbytesstudier?
Får du inte godkänt på dina utlandsstudier kommer du få ta igen studierna hemma i Sverige vid senare tillfälle.