Vid nödfall | Riskmedvetenhet | Om något allvarligt händer | Några säkerhetsrekommendationer | Vaccinationer | Försiktighetsåtgärder inom sjukvården | Försäkring
Innan avresa bör du informera dig om hälso- och säkerhetsläget i landet och se till att du har lämpliga vaccinationer, profylax och skyddsutrustning.
Vid nödfall
Ha alltid med dig försäkringsbolagets kontaktuppgifter under dina utlandsstudier. Vid sjukdom eller olycksfall, kontakta If Skadeförsäkring AB, Travel insurance, Policy No. SP748550:
- E-post: travelcare@if.se
- Tel. +46 8 121 88 008 (öppet dygnet runt)
- Webb: www.if.se/foretag/vid-skada/tjansteresa
Informera försäkringsbolag, resekollega, partnerlärosäte, Röda Korsets Högskola (Internationella teamet och kursansvarig), närstående samt eventuellt Sveriges ambassad eller konsulat i landet om något allvarligt hänt dig. Om du inte själv kan ta kontakt ska din resekollega göra det.
På Utrikesdepartmentets hemsida kan du läsa om vad svenska ambassader och konsulat i landet kan hjälpa dig med under din utlandsvistelse och där kan du även ladda ned viktiga nummer till ambassad och dylikt till din mobil.
Om du måste avbryta dina utlandsstudier i förtid av någon anledning ska detta meddelas till partnerlärosätet samt till Röda Korsets Högskola.
Kontakta Röda Korsets Högskola
Internationella teamet, under kontorstid:
- Magdalena Kjessel, internationell handläggare, +46 (0)8 587 516 14
- Jenny Cadstedt, internationell strateg, +46 (0)8 587 516 72
Förvaltningschef, Högskoleförvaltningen, efter kontorstid:
- Thomas Tinglöv, +46 (0)72 519 36 28
Observera att detta är ett nödnummer och inte bör användas i fall som inte är akuta. För sådana fall hänvisas till kontakterna vid Internationella teamet under kontorstid.
Då tillgången till e-post varierar när du studerar utomlands ska du efter ankomst till din studieort meddela Internationella teamet på ic@rkh.se vilket lokalt telefonnummer du lättast kan nås på under utlandsvistelsen.
Riskmedvetenhet
Alla utresande studenter är täckta av tjänstereseförsäkring men det är viktigt att komma ihåg att utlandsresor innebär en ökad risk. Du är själv ansvarig för att bli medveten om de risker som du kan utsättas för under din utlandsvistelse och bör läsa på om landet/orten, lokala förhållanden, lagar, politisk situation och det rådande säkerhetsläget.
Det är viktigt att vara medveten om att infrastruktur och samhällsservice såsom exempelvis tillgång och kvalitet på vatten, elförsörjning, sjukvård och räddningstjänst ofta skiljer sig från vad du är van vid hemifrån.
Trafikförhållandena i många länder är ofta mycket undermåliga och vårdslöshet i trafiken samt olyckor med personskador är mycket vanliga. Andra risker som kan finnas är politisk instabilitet, lokala konflikter, kriminalitet och sjukdom.
Om något allvarligt händer
Kontakta försäkringsbolaget för vägledning och hänvisning till lämpligt sjukhus. Du bör även kontakta din resekollega, kontaktpersonen vid partnerlärosätet, Röda Korsets Högskola (Internationella teamet och kursansvarig) samt närstående och eventuellt Sveriges ambassad eller svenskt konsulat i landet.
Om du inte själv kan kontakta ovanstående ska din eventuella resekollega göra det. Om du måste avbryta dina utlandsstudier i förtid av någon anledning ska du också kontakta partnerlärosätet samt Röda Korsets Högskola om detta.
Stickskada utomlands
Vid stickskada vid utlandsstudier ska smittriskbedömning göras av läkare på praktikplatsen och prover tas på indexpatienten. Om möjligt tas även noll-prover på dig (Hepatit B, Hepatit C och HIV).
Om du är i ett låginkomstland ska du direkt kontakta If Skadeförsäkring AB för rådgivning och hänvisning till adekvat vårdinstans. Vid indikation för profylaktisk behandling mot HIV ska den påbörjas senast 36 timmar efter skadan. Vid otillräcklig/osäker immunitet mot Hepatit B bör även Hepatit B vaccination ges.
If Skadeförsäkring AB, Travel insurance, Policy No. SP748550:
- E-post: travelcare@if.se
- Tel. +46 8 121 88 008 (öppet dygnet runt)
- Webb: www.if.se/foretag/vid-skada/tjansteresa
Efter att du har kontaktat IF ska dessa steg följas:
- Kontakta kursansvarig
- Informera internationella kontoret ic@rkh.se
- Kontakta Studenthälsan vid hemkomst för uppföljning
- Anmäl skadan till Röda Korsets Högskolas försäkringsbolag
Några säkerhetsrekommendationer
Innan avresa bör du informera dig om hälso- och säkerhetsläget i landet och se till att du har lämpliga vaccinationer, profylax och skyddsutrustning som exempelvis första-hjälpen-kit, myggnät och resebrandvarnare.
På plats bör du tala med din kontaktperson om försiktighetsåtgärder, t.ex. vilka områden som bör undvikas. Informera kontaktpersonen om var du tänker befinna dig, vistas helst inte ute efter mörkrets inbrott och försök håll dig lugn även i stressade situationer.
Tänk också på att konsumtion av alkohol gör dig mindre riskmedveten och därmed mer utsatt. Var restriktiv i användningen av synliga smycken och andra föremål av högt värde. Anpassa dig till den lokala klädkoden. Se till att ha med dig kopior på viktiga dokument såsom pass, försäkringskort och telefonnummer, och bär aldrig med dig ditt originalpass i onödan.
- Mer information finner du i UD:s reseinformation, www.ud.se/resklar.
- För mer detaljerad information om säkerhetsläge och hälsorisker hänvisas till svenska ambassadens hemsida i det aktuella landet. Läs även information på respektive lands ambassads hemsida.
- Du som ska resa till Tanzania ska läsa informationen under den här länken och även den här länken för information om säkerhet och hälsa.
- Anmäl din utlandsvistelse på UD:s svensklista, www.swedenabroad.com/svensklistan innan avresa.
Vaccinationer
Du ansvarar för att se till att du har lämpliga vaccinationer, eventuell malariaprofylax och myggnät etc. inför dina utlandsstudier. Du bekostar dessa själv och väljer vilken vaccinationscentral du vill gå till. Vi rekommenderar Cityakuten vaccination och resemedicin där studenter från RKH har rabatt.
Försiktighetsåtgärder inom sjukvården
Som student kommer du troligen att vistas inom sjukvård där förhållandena kan skilja sig mycket från i Sverige. Inom sjukvården, över hela världen, finns det risk för olika smittor, se därför till att du informerar dig om de lokala förhållandena.
Det är ett krav att du använder skyddsutrustningen som du fått med dig från högskolan! Ibland kan det kännas obekvämt att som student ha mer avancerad skyddsutrustning än den lokala personalen men kom ihåg att preventiva åtgärder är a och o för att undvika smitta. Ta tillvara på kunskapen som du fått från tidigare kurser.
Försäkring
Du omfattas av Röda Korsets Högskolas tjänstereseförsäkring hos försäkringsbolaget If under din studieperiod utomlands. En länk till digitalt försäkringskort skickas till din mejladress när du har lämnat in blanketten important information till internationella teamet.
- Läs mer om försäkringen från If Försäkring:
www.if.se/foretag/vid-skada/tjansteresa
Under din verksamhetsförlagda utbildning utomlands omfattas du även av en allmän ansvarsförsäkring, en så kallad general liability-försäkring hos försäkringsbolaget Trygg Hansa. Den gäller dock inte i USA eller Kanada.
Du är själv ansvarig för att ta reda på om du behöver någon ytterligare försäkring under dina utlandsstudier. Du som ska studera inom Europa bör även se till att du tar med dig det europeiska sjukförsäkringskortet som utfärdas av Försäkringskassan. Du bör också se över ditt hemförsäkringsskydd.
Observera att ovan nämnda försäkringar inte täcker så kallade extrema aktiviteter. Studenten måste själv ordna med och bekosta en extra försäkring om extrema aktiviteter ska genomföras genom studier eller på fritiden.