De tanzaniska studenterna Moses, Kelvin, Fortunata och Issack på utbyte på sjukhus i Stockholm. Foto: RKH

På utbyte från Tanzania till Sverige

På utbyte från Tanzania till Sverige

Här berättar de tanzaniska studenterna Moses, Kelvin, Fortunata och Issack om sitt utbyte på sjukhus i Stockholm.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

De tanzaniska studenterna Moses, Kelvin, Fortunata och Issack från Kilimanjaro Christian Medical University College. Foto: Privat
Bild utanför Ronald McDonald hus. Foto: Privat
De tanzaniska studenterna Moses, Kelvin, Fortunata och Issack från Kilimanjaro Christian Medical University College. Foto: RKH

De tanzaniska studenterna Moses, Kelvin, Fortunata och Issack från Kilimanjaro Christian Medical University College gjorde ett utbyte i Sverige under hösten 2023. Här berättar de om sitt utbyte och sin VFU som de gjorde på sjukhus i Stockholm.

Kan ni berätta om er VFU under utbytet här i Sverige?

– Alla handledare var supersnälla och hjälpsamma. Om det blev något problem med att förstå varandra på engelska, hämtade de någon som kunde utveckla bättre så att vi alltid kunde säkerställa att vi hade förstått. Vi fick lära oss mycket om svensk vård och medicin. Vi fick mata, väga, och tvätta bebisar, samt ta vitala parametrar. Vi lärde oss bland annat att ge rätt mängd medicin och att ta hemoglobintester.

– Vi besökte Ronald McDonald Hus i Huddinge! Huset ligger precis vid Karolinska Universitetssjukhuset och tanken är att familjer med barn i behov av specialistvård långt hemifrån ska få ett boende under barnets behandlingsperiod.

– Vi besökte även mottagningen för Lekterapi i Huddinge. Lekterapin finns till för att vara en frizon för lek – och spelaktiviteter och avkoppling. Det ska alltså inte genomföras några medicinska undersökningar eller behandlingar. På Huddinges lekterapier kan man även få göra en sjukhuslek där man leker med något som man känner igen, som dockor och sjukvårdsmaterial, för att leka bort sin oro.

Vad är de största skillnaderna mellan sjukvården i Sverige och Tanzania?

– Vi har pratat om de många olika fördelarna med gratis sjukvård som finns i Sverige. Patienter i Tanzania betalar för allt, och ofta i kontanter. På vår VFU var det få patienter och många sjuksköterskor, men i Tanzania brukar det vara motsatsen, alltså många patienter och få sjuksköterskor. Den svenska sjukvården innefattar mycket mer teknologi och maskiner än den i Tanzania, eftersom man har mycket färre resurser där. Sjuksköterskorna i Tanzania blir därmed väldigt bra på att tänka snabbt och på att vara lösningsorienterade. I Sverige var det fler barn som får levertransplantation, vilket skulle kunna vara eftersom man har tillgång till de rätta resurserna för att göra tester och för att bevaka patienterna.

– På vår VFU såg vi många infusionspumpar och sterila kammare vilket bidrar till att skapa en trygg och ren miljö för patienterna som kan få den bästa möjliga vården. Vi uppskattade hur svenska sjuksköterskor verkligen gör sitt bästa för att patienterna ska få den bästa omvårdnaden som de kan ge. I och med att det är så få sjuksköterskor för så många patienter i Tanzania, kan omvårdnaden lätt underprioriteras på grund av stress och fokus på medicinska lösningar i brist på resurser. Omvårdnaden av patienter är bättre i Sverige. 

Hur var det sociala livet här i Sverige?

– Vi träffade en del svenska studenter på vår VFU, och de gav oss tips på saker att göra i Stockholm. Vi har främst umgåtts med våra faddrar, vilket vi är jätteglada för! Vi var väldigt tacksamma för våra faddrar, som har hjälpt oss komma till rätta och visat oss runt. Vi har umgåtts mycket under utbytet. Bland annat så arrangerade vi en kväll hemma hos oss när vi lagade traditionell tanzanisk mat till dem, och därefter en kväll när de lagade traditionell svensk mat åt oss.

Har ni fått några lärdomar som ni kommer ta med er i framtida studier och arbete?

– Vi har tänkt mycket på hur världen är i ständig utveckling, och sjuksköterskor kan göra så mycket för att bidra! I Tanzania är sjuksköterskornas resurser begränsade, så då gör man sitt bästa med det man har för att bli bra på att lösa olika problem som uppstår. I Sverige har vi lärt oss hur mycket som sjuksköterskor kan göra med alla de tillgängliga resurser som finns, och det är kul att se hur mycket världen förändras och utvecklas! När vi kom hem till Tanzania hade vi en presentation om vårt utbyte för de andra på vår skola, Kilimanjaro Christian Medical University College, som ni kan se på bilderna nedan. 

Studenterna från Tanzania och de två faddrarna. Foto: RKH

Berättelser om utbyte

  • Jenna Kandell, student vid Röda Korsets Högskola. Foto: Privat

    Utlandspraktik

    Utlandspraktiken har gett mig nya perspektiv på omvårdnad

    Läs mer
  • Utsikten över vattnet på Madeira. Foto: Privat

    Utlandspraktik

    Häftigt hur långt man kommer med minspel och kroppsspråk

    Läs mer
  • Studenter från Madeira och Grenoble. Foto:RKH

    Aktuellt

    Allt är annorlunda! Franska och portugisiska studenter på praktik i Sverige

    Läs mer
  • Oxford Brookes University i Storbritannien. Foto: Privat

    Utlandspraktik

    "Underbar, lärorik och utvecklande upplevelse"

    Läs mer
  • Bild av två franska sjuksköterskestudenter på utbyte vid Röda Korsets Högskola.

    Studentnyheter

    Likt och olikt!

    Läs mer
  • Här berättar David Karanja om sitt fältarbete i Nairobi, Kenya. Foto: Privat

    Utlandspraktik

    ”Jag fick ett nytt perspektiv på hälsa i utvecklingsländer”

    Läs mer