Bild från utbyte i Tokyo, Japan. Foto: Privat

”Praktik i Japan – mitt drömresemål”

”Praktik i Japan – mitt drömresemål”

Det var fram för allt möjligheten till utbytesstudier som lockade Julia Trygg. Här berättar hon om sin praktik i Tokyo under kursen "Global Nursing".

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Julia Trygg på utbyte i Tokyo. Foto: Privat
Julia Trygg på praktik i Tokyo. Foto: Privat

Hej Julia, vad har du pluggat och vilka utbyten har du gjort?

– Jag läste Sjuksköterskeprogrammet och tog examen i juni 2020. Jag valde faktiskt Röda Korsets Högskola just på grund av möjligheten till utbytesstudier – och jag är så glad att jag fick chansen att göra det. Jag åkte till Tanzania termin fyra under kursen "Kvinnor och barns hälsa" och till Japan termin fem under kursen "Global Nursing".

Kan du berätta lite om din praktik i Tokyo?

– Jag åkte till Tokyo, ett drömresmål jag haft länge, och gjorde praktik under två veckor. När jag funderade på att söka till sjuksköterskeprogrammet berättade en bekant, som gått på Röda Korsets Högskola några år tidigare, att hon hade gjort ett utbyte till Japan. Det lät så roligt och jag kände direkt att jag måste göra samma sak. Så när antagningen öppnade inför Japan-utbytet filade jag hårt på min ansökan, höll tummarna – och jag blev antagen!

Väl på plats, hur kunde en vanlig dag se ut?

– Vi behövde ta tempen på oss själva varje morgon, för att säkerställa att vi inte var sjuka. Observera att detta var innan corona, men det var ändå stor försiktighet kring smittspridning. Vi promenerade antingen till skolan eller sjukhuset, det varierade lite. Om vi var i skolan hängde vi med på de andra elevernas lektioner. På sjukhuset fick vi skugga sjuksköterskor eller barnmorskor. Vi hade alltid med oss en lärare från skolan som kunde översätta till engelska. Vissa dagar var även våra fadderstudenter med på sjukhuset. 

– Det var dock väldigt få praktiska moment på sjukhuset. Istället fick vi öva på Kliniskt träningscenter (KTC) som hade väldigt avancerad teknik. De hade exempelvis en ultraljudssimulator där vi fick öva på att se vad som är vad på fostret i magen. Det fanns även en gravid docka där innehållet i magen kunde bytas ut för att representera storleken på foster i olika veckor.