Nu är det möjligt att ansöka till utbytesstudier vårterminen 2025!
Nedan följer information om utbytesmöjligheter för respektive termin på sjuksköterskeprogrammet.
Du som student ansvarar för att ta reda på eventuella restriktioner och inresebestämmelser till landet du väljer att åka till.
Observera också att utbyten till USA och Kanada inte är tillåtna p.g.a. försäkringsskäl. Det är inte tillåtet att genomföra utbytesstudier där även om studenten kan ordna egen försäkring. Det är heller inte tillåtet att genomföra utbyten i länder/områden om det finns en UD-reseavrådan.
Globalization and Health (7,5 hp), termin 3
Du som går i termin 2 höstterminen 2024 kan själv arrangera ett studiebesök utomlands inom kursmodulen "Globalization and Health" i termin 3.
Inom kursmodulen "Globalization and health" (7,5 hp) kan du välja att genomföra ett studiebesök hos en eller flera organisationers lokala verksamheter relaterade till hälsoarbete eller arbete med utsatthet. Du är själv ansvarig för att hitta lämplig/a organisationer där du kan genomföra studiebesök, i Sverige eller utomlands.
Du som vill anordna studiebesök utomlands inom modulen "Globalization and health" behöver inte skicka in en ansökan till högskolan. Du behöver dock meddela internationella handläggare genom att mejla ic@rkh.se om vart du ska åka i god tid, senast en månad före planerad avresa, så att du kan ta del av högskolans reseförsäkring.
Studiebesöket kan göras vid en eller flera organisationer under en period om mellan minst en dag och som mest två veckor. Observera att det endast handlar om en observation av organisationens praktiska aktiviteter. Det är ingen VFU och därför krävs det inte att det är en verksamhet där sjuksköterskor eller annan hälsoutbildad personal arbetar. Organisationens aktiviteter ska dock vara relevanta för hälsoarbete, arbete med utsatthet eller sårbarhet och ska kunna kopplas till en av de valda hälsoutmaningarna som tas upp inom kursen.
Studenter blir inom kursen indelade i grupper utifrån vald hälsoutmaning, men kan genomföra studien i olika länder och hos olika organisationer. Det viktigaste är att de kan relateras till samma globala hälsoutmaning. Det är också möjligt för flera studenter att studera samma organisation och aktiviteter, men samtliga gruppmedlemmar måste lämna in varsin individuell uppgift. Det är rekommenderat att i god tid börja kontakta möjliga organisationer för studien.
I kontakt med organisationer kan följande brev lämnas:
VFU i Tanzania, termin 4
Du som går i termin 3 höstterminen 2024 har möjlighet att ansöka om att få göra VFU under 4 veckor i Tanzania i termin 4 inom modulen VFU kvinnors och barns hälsa.
Du genomför modulen vid något av följande sjukhus i Tanzania:
- Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) i Moshi, eller vid
- Machame Lutheran Hospital i Machame i Tanzania.
Läs mer om våra samarbetspartners.
Ansökan är stängd för vårterminen 2025.
Alla studenter som ska studera i Tanzania ska läsa kursen "Course for studies abroad", omfattande 3 hp, med ett seminarium innan och ett efter utlandsvistelsen.
Erasmus+, termin 5
Du som går i termin 4, höstterminen 2024 har möjlighet att ansöka om 13 veckors utbytesstudier inom programmet Erasmus+ i termin 5 vid ett av våra europeiska samarbetslärosäten.
Dessa utbytesstudier sker inom kursen "Etik och ledarskap i global omvårdnad" och motsvarande valbar kurs. Totalt läser du 19,5 hp av terminens 30 hp vid ett samarbetslärosäte. Minst 8 veckor av de 13 veckorna utbytesstudier utgörs av verksamhetsförlagd utbildning (inom akutsjukvård och primärvård).
När du deltar i programmet får du ett Erasmus+ stipendium för att täcka resekostnader och delar av levnadskostnaderna under utbytet.
Observera att du som åker till Frankrike eller Spanien behöver ha kunskaper i värdlandets språk.
Ansökan är stängd för vårterminen 2025.
Till vårterminen 2025 kan du ansöka om att bli nominerad till följande samarbetslärosäten:
- Norges arktiske universitet, (Campus finns på flera orter)
- Professionshøjskolen Absalon, Danmark (Campus finns på flera orter)
- Institute Régional de Formación Sanitaire et Sociale Rhône-Alpes, Croix-Rouge Française, Frankrike (Campus finns på flera orter)
- La Escuela Universitaria de Enfermería Cruz Roja Española, Universidad Autónoma de Madrid, Spanien
- São José de Cluny Nursing School, Madeira, Portugal
Om du blir nominerad av Röda Korsets Högskola till att få studera inom Erasmus+programmet vid något av lärosätena kommer du senare behöva skicka in en ansökan till lärosätet. Olika lärosäten har olika deadlines för ansökan om utbytesstudier. Detta betyder att det kan dröja till sent på vårterminen innan du vet om du blivit antagen av samarbetslärosätet.
- Här kan du läsa mer om Erasmus+programmet
- Läs om våra samarbetslärosäten
- Här kan du se en film om Erasmus+utbyte
Alla studenter som ska studera utomlands inom ramen för Erasmus+programmet ska läsa kursen Course for studies abroad, omfattande 3hp, med ett seminarium innan och ett efter utlandsvistelsen.
Fältstudie utomlands inom valbar kurs Global nursing (7,5 hp), termin 5
Du som går i termin 4, höstterminen 2024 har möjlighet att ansöka om 2 veckors fältstudier utomlands, vårterminen 2025. Detta äger rum inom den valbara kursen Global nursing, antingen genom egenordnade fältstudier i valfritt land eller genom högskolans ordnade samarbeten.
Högskolans organiserade fältstudier utomlands
- Högskolans organiserade fältstudier i Tanzania. Genom samarbete med Kolandoto College of Health Sciences och Kolandoto Hospital utanför Shinyanga kan två studenter åka på fältstudier inom sjukhusmiljö.
- Högskolans organiserade fältstudier i Sydkorea. Genom samarbete med Red Cross College of Nursing, Chung-Ang University i Seoul kan tre studenter åka på fältstudier inom vårdmiljö.
- Högskolans organiserade fältstudier i Colombia. Genom samarbete med Universidad del Magdalena i kuststaden Santa Marta kan två studenter åka på fältstudier inom vårdmiljö. Observera att du behöver goda kunskaper i spanska.
Ansökan är stängd för vårterminen 2025.
Egenordnade fältstudier utomlands, termin 5
Till termin 5, vårterminen 2025, finns även möjlighet att själv ordna 2 veckors fältstudier utomlands inom den valbara kursen Global nursing.
Du som student kan välja att själv organisera fältstudier utomlands i två veckor vid valfri organisation som jobbar med omvårdnad eller globala hälsofrågor relaterade till sociala orättvisor, ojämlikhet och mänskliga rättigheter. Det är rekommenderat att i god tid börja kontakta möjliga organisationer för fältstudien. I kontakt med organisationer kan följande brev lämnas:
Du som själv vill organisera fältstudier utomlands inom kursen Global nursing behöver inte ansöka om utlandsstudier till högskolan. När det är dags att välja valbar kurs väljer du global nursing och fyller samtidigt i vart du planerar att åka. Därefter kontaktar internationell handläggare dig.
Alla studenter som ska bedriva fältstudier utomlands inom kursen "Global nursing" ska läsa kursen "Course for studies abroad", omfattande 3 hp, med ett seminarium innan och ett efter utlandsvistelsen.
Examensarbete och MFS, termin 6
För dig som går i termin 5 och som vill göra examensarbetet utomlands i termin 6.
Minor Field Studies (MFS)-stipendium för fältstudie för examensarbete
Röda Korsets Högskola kan erbjuda fyra studenter MFS-stipendium från Sida vårterminen 2025 för att göra 8 veckors fältstudie för examensarbete. Fältstudien ska genomföras i valfritt land med biståndsfinansierade program, med undantag för områden dit Utrikesdepartementet avråder från att resa.
Stipendiet är på 30 000 kr per student och ett krav för att få stipendiet är att examensarbetet skrivs på engelska. Ansökan innefattar en projektplan på engelska om 2-3 000 ord. Ni som vill skriva examensarbetet i par lämnar in varsin ansökan men med samma projektplan.
Ansökan är stängd för vårterminen 2025.
Examensarbete
Har du funderingar på att göra hela eller delar av ditt examensarbete utomlands under vårterminen 2025 så ska du under termin 5, i samband med PM-kursmodulen, kontakta kursansvarig för kursen Examensarbete i omvårdnad och högskolans internationella team, ic@rkh.se senast 20 oktober 2024 för att diskutera möjligheterna. Ansökan är stängd för vårterminen 2025.
Course for studies abroad
För dig som ska göra fältstudie utomlands är det obligatoriskt att läsa kursen Course for studies abroad, omfattande 3hp, som genomförs innan och efter utlandsvistelsen.
Fältstudie i termin 2 på specialistsjuksköterskeprogrammet inom intensivvård
För dig som går i termin 1 på specialistprogrammet inom intensivvård och som vill åka på utbyte termin 2.
Erasmus+ korttidsmobilitet
Nu finns möjlighet för två studenter att genomföra en fältstudie med Erasmusstipendium på fem dagar under april/maj i Bodö, Norge, i termin två inom modulen Komplexa vårdbehov och utsatthet vid intensivvårdskrävande tillstånd (VT25).
Totalt omfattar fältstudien 3 hp då den även innehåller en digital del som genomförs hemma i Sverige.
Ansökan är stängd för vårterminen 2025.
Ekonomisk ersättning
Alla studenter vid Röda Korsets Högskola kan få ett resebidrag om minst 6000 kr (studiebesök i T3, 2000 kr och fältstudie specialistprogrammet 2000 kr). Bidraget kan fås en gång under studier på högskolan. Det gäller även egna placeringar.
Termin 3
- Globalization and Health - 2000 kr.
Termin 4
- VIL/VFU inom Kvinnors och barns hälsa i Tanzania - 10 000 kr (8000 kr om man fått bidrag i termin 3).
Studenter som ska göra VFU utomlands (ej Europa) kan även erhålla ett engångsbidrag om 1500 kronor för inköp av arbetskläder.
Studenter som skall bedriva sina utlandsstudier i Tanzania behöver fylla i en ansökningsblankett före avresa för att få registreringsavgiften som ska betalas på partnerlärosätet inbetald på sitt konto (olika summor beroende på placering).
Termin 5
- Erasmus+ studier - 6000 kr (utöver Erasmus+ bidrag).
- Global Nursing i Kolandoto, Tanzania - 6000 kr.
- Global Nursing i Tokyo, Japan - 6000 kr.
- Global Nursing i Seoul, Sydkorea - 10 000 kr.
- Global Nursing i Colombia - 10 000 kr.
- Global Nursing, egenordnad fältstudie - 6000 kr.
Du som deltar i Erasmus+ programmet får ett specifikt grant agreement av internationella kontoret, att fylla i och lämna in. Studenter med minderåriga barn och studenter med dokumenterad funktionsnedsättning får extra Erasmus+ bidrag. Extra bidrag ges även för miljövänligt resande. För Erasmusprogrammet gäller att 70 procent av totalbeloppet betalas ut före avresa och återstoden efter att studenten fullgjort sina studier och efter sin hemkomst har deltagit i EU online survey samt inkommit med reserapport.
Termin 6
- Examensarbete - 10 000 kr (om man är iväg minst 4 veckor, annars är det 6000 kr).
- För vårterminen 2025 utlyses två stipendier om 30 000 kr/student för fälstudier 8 veckor i samband med examensarbete.
Termin 2 på specialistsjuksköterskeprogrammet inom intensivvård
- Erasmus+ korttidsmobilitet - 79 euro per dag inkluderat två resedagar.
- Studenter med minderåriga barn och studenter med dokumenterad funktionsnedsättning får extra Erasmus+ bidrag. Extra bidrag ges även för miljövänligt resande.
- Resebidrag från Röda Korsets Högskola - 2000 kr.
Frågor och mer information
För frågor om utbytesstudier, vänligen maila: ic@rkh.se.