– Alla patienter kan drabbas av infektioner, därför behövs mer kunskap om infektionssjukdomar inom vården, säger Ami Fagerdahl som studerar specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot infektionssjukvård vid Röda Korsets Högskola. Specialistprogrammet är unikt i Sverige och ges på distans.
– Jag kommer inte att arbeta direkt med infektionssjukvård, men har valt att läsa det här programmet eftersom infektionssjukdomar finns överallt inom sjukvården och det kändes både intressant och viktigt för mig att få mer kunskap och lära mig mer. Vissa delar är fördjupning och vissa delar är repetition eftersom jag redan har mött infektionssjukdomar i vården, säger Ami som är operationssjuksköterska.
Utbildningen ger fördjupad kunskap inom området och leder till en specialistsjuksköterskeexamen inom omvårdnad. Immunologi, mikrobiologi och omvårdnad med ett globalt perspektiv på infektionssjukdomar ingår i programmet.
– Vi har fokuserat mycket på omvårdnad av den sårbara människan och talat om utsatta grupper inom vården, vilket har varit både intressant och känts viktigt. Frågor som rör etiska dilemman, individen, vården och samhället med koppling till Röda Korset, säger Ami.
Studenter från hela landet läser specialistprogrammet som ges på distans och har ett anpassat studieupplägg för distanskurs.
– Samarbete och interaktion med kurskamraterna har gått bra trots att det är på distans. Det är både lärorikt och intressant att höra från sjuksköterskekollegor från hela landet hur de arbetar när vi i diskussionsgrupper delar erfarenheter och jobbar med uppgifter tillsammans, säger Ami.
Specialistsjuksköterskeprogrammen vid Röda Korsets Högskola ges på halvfart över två år så att det är möjligt att arbeta samtidigt.
– Det är mycket eget ansvar och inläsning. Vi har inlämningsuppgifter och gruppdiskussioner, det gäller att ha en bra studieteknik och hålla deadlines, säger Ami som rekommenderar alla sjuksköterskor att läsa programmet.