Vi bad fem sjuksköterskor, både nyblivna och pensionerade, att berätta om vilket värde deras Rödakorset-brosch har för dem.
Två gånger per år delas Rödakorset-broschen ut under högtidliga former till nyutexaminerade sjuksköterskor från Röda Korsets Högskola. Broschen, prydd med ett rött kors på vit botten, är en garanti för att de äntligen blivit Rödakorssjuksköterskor.
Den nuvarande broschen tillkom redan 1893 och är tillverkad i emalj där korset omges av en förgylld uddig metallkant. Broschen är ett bevis på utförd sjuksköterskeexamen, men vad betyder den egentligen för dess användare? Vi frågade fem sjuksköterskor i olika åldrar vad Rödakorset-broschen symboliserar för dem.
”För mig betyder broschen att jag vill vårda och bemöta alla på lika grunder utan diskriminering”
May Blom, ordförande för Röda Korsets Sjuksköterskeförening, färdig Rödakorssjuksköterska 1973:
– Att bära broschen när man arbetar visar patienterna vilken yrkesroll man har. Den symboliserar också att du som sjuksköterska är en del av både ett nationellt och ett internationellt sammanhang. Jag har alltid varit stolt över att ha examinerats från en sjuksköterskeskola med gamla anor, traditioner och en mycket bra utbildning.
”För mig symboliserar broschen Röda Korsets värdegrunder om humanitet och opartiskhet”
Tara Aldén Joyce, arbetar på infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, färdig Rödakorssjuksköterska 2019:
– För mig symboliserar broschen Röda Korsets värdegrunder om humanitet och opartiskhet. Den betyder att jag vill vårda och bemöta alla på lika grunder utan diskriminering. Jag använder broschen på mina arbetskläder och andra brukar känna igen och reagera på den – framför allt andra som studerat vid Röda Korsets Högskola!
”Jag har varit med om att flyktingar och patienter talar ut lättare när de ser broschen men det innebär ju också ett stort ansvar”
Marie-Louise Taylor, sitter i valberedningen för Röda Korsets Sjuksköterskeförening, färdig Rödakorssjuksköterska 1963:
– Broschen har betytt mycket för mig. Den känns igen och förknippas med internationella Röda Korset och är därför respekterad även utomlands. Jag har varit med om att flyktingar och patienter talar ut lättare när de ser broschen, men det innebär ju också ett stort ansvar.
Ibland blir det litet komiskt som när jag vid ett tillfälle fick in en före detta Rödakors-rektor som patient. När jag kommer in på rummet säger hon ”Åh, äntligen en riktig sjuksköterska!”.
”För mig representerar broschen en högt aktad högskola och en utbildning av hög kvalitet”
Johanna Eberhardt, arbetar på canceravdelning vid Nya Karolinska Solna, färdig Rödakorssjuksköterska 2020:
– För mig representerar broschen en högt aktad högskola och en utbildning av hög kvalitet. Precis när jag fått den kändes det nästan overkligt att jag var sjuksköterska. Min upplevelse är också att patienter känner till Röda Korsets Högskolas goda rykte och därför ville jag vänta med att bära den tills jag var mer varm i kläderna. Nu har jag jobbat i åtta månader och känner mig mycket tryggare i rollen. Men, jag är lite rädd att tappa bort broschen – det finns gott om historier om broscher som försvinner med tvätten i slutet av en lång dag…
”Jag har alltid varit stolt över min brosch eftersom den inger förtroende”
Ingegerd Winblom, sitter i valberedningen för Röda Korsets Sjuksköterskeförening, färdig Rödakorssjuksköterska år 1958:
– Jag startade min sjuksköterskeutbildning år 1955. Att jag valde Röda Korset sjuksköterskeskola (som den hette då) berodde på organisationens vilja att förhindra mänskligt lidande. Jag har alltid varit stolt över min brosch eftersom den inger förtroende. Och att ge trygghet till personer du möter är viktigt! Jag har fått många positiva reaktioner på min brosch, både i Sverige och i England där jag också arbetat. Människor har blivit glada av att se broschen och uttryckt att det röda korset betyder att de kan lita på en.