Här kan du läsa mer om de personer som har namngett undervisningssalarna på Röda Korsets Högskola.
Sal T1 – Emmy Rappe
Röda Korsets Högskolas första föreståndare var Emmy Rappe som grundade Röda Korsets sjuksköterskeskola år 1867. Det var den första sekulära sjuksköterskeutbildningen i Sverige och pionjären Emmy Rappe anses vara Sveriges första utbildade sjuksköterska. Hon hade fått sin utbildning av Florence Nightingale vid S:t Thomas’ Hospital i London.
Sal T51 – Henri Dunant
Henri Dunant var en schweizisk affärsman aktiv i sociala frågor som 1863 grundade Röda Korset. Han är också den förste mottagaren av Nobels fredspris som han delade med Frédéric Passy 1901.
Röda Korsets uppdrag är att förhindra och lindra mänskligt lidande, att skydda liv och hälsa och att säkerställa respekt för varje människas värde.
Sal T52 – Jean Pictet
Jean Simon Pictet var en schweizisk medborgare, jurist, advokat som arbetade inom internationell humanitär rätt. Som vicepresident för Internationella Röda Korsets (ICRC) var Pictet avgörande för utarbetandet av 1949 års Genèvekonventioner för skydd av krigsoffer och föreslog också Röda Korsrörelsens sju grundläggande principer som antogs 1965: humanitet, opartiskhet, neutralitet, självständighet, frivillighet, enhet och universalitet.
Sal T5 – Florence Nightingale
Florence Nightingale (1820-1910) föddes i Florens och var en brittisk sjuksköterska som anses vara en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket. Hon förändrade det brittiska vårdsystemet och utförde bland annat revolutionerande insatser under Krimkriget.
Sal T6 – Astrid Janzon
Astrid Janzon (1907-2000) var en pionjär som bidrog till att yrket som sjuksköterska gick från att vara ett lågavlönat lärlingsjobb till att handla om välutbildad sjukvårdspersonal. 1927-1930 genomgick Astrid Röda Korsets sjuksköterskeskola i Stockholm. 1936 fick Astrid en förfrågan från Röda Korsets sjuksköterskeskola om att arbeta som instruktionssköterska (sjukvårdslärare) vid skolan. 1952 utsågs Astrid Janzon till delegat vid WHO:s femte årsmöte i Genève.
Varje år arrangerar Astrid Janzon stiftelse ett symposium i ett samarbete mellan Röda Korsets Högskola, Linköpings Universitet och Jönköping University, och delar ut stipendier till Astrid Janzons minne.
Sal 6504 – Folke Bernadotte
Folke Bernadotte af Wisborg, 1895-1948, son till prins Oscar Bernadotte och Ebba Munck af Fulkila, var verksam som arméofficer, rödakorsledare och diplomat, bland annat under andra världskriget och i Mellanöstern.
Folke Bernadotte var under flera år vice ordförande och ordförande för Svenska Röda Korset och ledde bland annat aktionen som har blivit känd som ”De vita bussarna”. I slutskedet av andra världskriget fick Röda Korset i uppdrag att genomföra en aktion där människor räddades ur nazisternas fångläger och fick hjälp och vård. Den 8 mars 1945 var Röda Korset redo med en expedition som utgjordes av 250 personer bestående av officerare och soldater ur den svenska armén samt rödakorssystrar, 75 fordon varav 36 bussar. Bussarna målades vita med röda kors på. Många av fångarna som fritogs var svårt medtagna, hungriga och sjuka. Den första maj avslutades expeditionen och då hade ungefär 15 500 personer räddats.
Sal 6501 – Elsa Brändström
Elsa Brändström (1888-1948) var lärare i svenska och krigssjuksköterska, känd som "Sibiriens ängel". Hon arbetade för krigsfångars rättigheter under första världskriget och fortsatte efter kriget att göra humanitära insatser i Tyskland och USA. Från 1915 anställdes hon av Svenska Röda Korset för att arbeta i fånglägren i Sibirien med organisation av hjälpverksamheten dit.
Karta
Här finns en karta över lokalerna där salarna finns utmärkta