Smärta utifrån ett fysiologiskt perspektiv och ett omvårdnadsperspektiv
Smärta utifrån ett fysiologiskt perspektiv och ett omvårdnadsperspektiv
Fristående kurs vid Röda Korsets Högskola.
Kursbeskrivning
Smärta är i dag en av de vanligaste orsakerna till att människor söker vård i Sverige. Oavsett om smärtan är akut eller långvarig den lidande och har många negativa konsekvenser. Akut smärta kan exempelvis öka risken för komplikationer och ge ett förlängt sjukdomsförlopp. Om den akuta smärtan inte går över föreligger det en stor risk att den blir långvarig. Prevalensen av svår eller måttlig svår långvarig smärta i Sverige anges till cirka 20 procent. Långvarig smärta innebär negativa konsekvenser såsom sömnsvårigheter, depressioner, påverkan på arbetsliv, fritid, familjerelationer och personliga nätverk. Utöver ett stort lidande för den drabbade belastas också samhället av stora kostnader för vård men framför allt för sjukersättning och minskad produktion på grund av uteblivet arbete.
På grund av smärtans negativa konsekvenser är det viktigt att patienter får en tidig och effektiv smärtbehandling. Avgörande för valet av optimal behandlings- och omvårdnadsstrategi är rätt diagnos och klassificering av smärttillståndet samt identifiering av bakomliggande orsaker till smärtan. Smärtvården i Sverige anses dock vara inadekvat och otillräcklig i dag. Bland orsakerna till detta har fragmentarisk utbildning i smärtdiagnostik och behandling samt avsaknad av systematisk smärtfortbildning pekats ut.
Kursen vänder sig till sjuksköterskor som vill fördjupa sina kunskaper i smärtfysiologi, smärtklassifikation samt behandling och omvårdnad vid smärta utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. I kursen ingår aktuell forskning utifrån olika perspektiv med smärta som utgångspunkt. Under kursen erbjuds även färdighetsträning i TENS. Kursen ges under tio veckor på distans med två obligatoriska kurstillfällen på campus.
Behörighetskrav
Behörig att antas till utbildningen är den som har behörighet till avancerad nivå samt har avlagd sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen med svensk sjuksköterskelegitimation. Utöver det krävs kandidatexamen inom huvudområdet omvårdnad eller motsvarande varav 15 hp examensarbete. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Kursplan
- VT2025 Kursplan: Smärta utifrån ett fysiologiskt perspektiv och ett omvårdnadsperspektiv 7.5 hp
- VT2025 Litteraturlista: Smärta utifrån ett fysiologiskt perspektiv och ett omvårdnadsperspektiv 7.5 hp
Kontakt
Fristående kurser
Fristående kurser som Röda Korsets Högskola erbjuder. Information om kursen är öppen för ansökan står för varje kurs.